Uçan Goriller (Flying Gorillas) İngiltere merkezli, aralarında Finlandiya ve Arjantinlilerin de bulunduğu altı kişilik bir müzik-tiyatro grubu. Ekip içinde tiyatrocularla birlikte bir müzisyen, bir dansçı, bir de jimanstikçi var. Hedef kitleleri dünyanın her yerindeki çocuklar ve öğretmenler. Dünyanın her yerinde hiçbir dil engeliyle karşılaşmadan gösterilerini yapabiliyorlar çünkü performanslarında konuşma dili değil, beden dili ve müzik kullanıyorlar.
Farklı iletişim modellerini kullanarak çocuklara ulaşan eğitim tiyatrosu Flying Gorillas, geçtiğimiz hafta Bebek Aslan-Baby Lion” adlı projeleriyle İngiltere, İtalya, Slovenya ve Romanya’dan sonra Türkiye’deydi. BT Müzikevi işbirliğiyle ENKA Okullarında ücretsiz gerçekleşen seminerlerin yetişkinlere yönelik bölümünde iletişim ve öğrenme zorluğu çeken çocuklara müzik ve beden dili kullanarak konuşmadan ulaşmanın yolları gösterildi. Seminer, katılmak isteyen herkese açıktı. Çocuklar için gerçekleşen eğitimler 7-12 yaş aralığında üç değişik grupla yapıldı: ENKA Adapazarı Okulları öğrencileri, Bahçelievler Sosyal Hizmetler’den öğrenebilen zihinsel engelli çocuklar ve Diyarbakır Valiliği işbirliğiyle Diyarbakır’dan gelen öğrenci ve öğretmenler.
MÜZİK VE TİYATROYLA İLETİŞİM
Flying Gorillas’ı Türkiye’ye getiren BT Müzikevi’nin kurucusu Benal Tanrısever projenin oluşum aşamasını ve amacını şöyle anlatıyor: “BT Müzikevi, 12 yıldır çocuklara tiyatro ve müzik eğitimi veriyor. Ancak bu eğitim, sadece bir enstrüman çalmak ya da tiyatro becerisiyle sınırlı değil. Müziği bir yaşam becerisi, düşünce şekli haline getiriyoruz. Amacımız ileride ne meslek seçerlerse seçsinler, müzik ve tiyatronun hayatlarında yer etmesi. Tiyatro ve müzikte gördükleri akıllarında kalıyor. Farklı bakış açıları, farklı düşünebilme becerisi sağlıyor. Bir yandan da öğrencilere müzisyen ve tiyatrocu olmanın sosyal sorumluluk tarafını öğretiyoruz. Öğrendiklerimizi paylaşmalıyız, diğer insanlara da dokunmalı, dil engeliyle karşılaşmadan iletişim kurabilmeliyiz. Bu anlayışla Flying Gorillas ile yollarımız kesişti ve projenin Türkiye ayağını birlikte yapmaya karar verdik. Kullandıkları metodla, dil engeline takılmadan bedenlerini kullanarak çocuklarla erişiyorlar. Seminerlere katılan öğretmenler de bu yöntemleri öğrenip, başka çocuklara ulaşacaklar.”
Müzikle önyargıları aşıyoruz
Nigel Warrack, Flying Gorillas Direktörü müzikle ön yargıları aştıklarını söyledi. Performansımız büyük bir projenin sadece bir elementi. İngiltere’de öğretmen ve çocuklarla çalışıyoruz. Amacımız canlı müzik ve profosyonel dansı kullanarak çocukların birbirleriyle ilişkilerini düzeltmek. Oyunlarda hiç konuşma olmadığı için her yere gidebiliyoruz, her çocukla çalışabiliyoruz. Mesela Türkiye’den sonra Ürdün’e gideceğiz, orada da Bedevilerle çalışacağız. Ortak dilimiz müzik ve dans. Bu dili kullanarak motivasyon ve sanat sevgisi aşılıyoruz. Önyargıları aşıyoruz. Dünya çapında kültürel bir ağ oluşturuyoruz. Çocukların daha olumlu bakış açılarıyla büyümelerine katkıda bulunuyoruz.