İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği tarafından uluslararası bir eğitim, üretim ve festival etkinliği olarak tasarlanan “Dans Platform İstanbul” un Ana Festival Programı dahilinde 16 Eylül Perşembe Akşamı DansLab temsilleri gerçekleşti. DansLab, İstanbul’un çeşitli üniversitelerinde okuyan dansçı ve performerların Avrupalı koeograf ve yönetmenlerle yürüttüğü deneysel çalışmaları içermekte. Bu başlık altında sunulan ilk çalışma Remdans Proje Topluluğu’nun Slovenya’dan Matej Kejzar yönetimi ile gerçekleştirdiği “Shut Down”dı.
Kaçmak, taşımak, sıkışmak durumlarına farklı denemeler olarak okunabilecek performansta, ikili kontakt, solo ve seyirciyle direkt temasa geçilen şarkı söyleme bölümlerinin olması performansın ritmi ile oynamaya dair şüphesiz farklı bir fikir sunuyordu. Skorları tam da belirlenmemiş solo dans ve şarkı bölümleri bir sonraki adımın ne olacağına dair dikkati canlı tutar nitelikteydi. Ancak farklı projelerden de tanıdığımız birçok dansçının performanslarının altında dans ettiği, bu nedenle de yer yer performansın kurgusunda ve koreografisinde planan bazı unsurların seyirci tarafından yakalanmasının zorlaştığı söylenebilir.
Aynı gün sahnelenen diğer çalışma ise İstanbul Dans Tiyatrosu ve Hollanda’dan Bodies Anonymous Topluluğu tarafından hazırlanan BeHold’du. Koreografisi Tan Temel ve Jack Gallagher tarafından hazırlanan performans “medya ve komşuluk” ilişkileri çerçevesinde, küresel ve politik ortamda şiddetlenen “medeniyetler çatışması”nın yapısını sorgulayan disiplinlerarası bir dans performansı” olarak düşünülmüş. Sanatçıların dini, kültürel ve sosyal geçmişleri ve deneyimlerinden beslendiği vurgulanan performansın solo bölümleri bu vurguyu seyiciye aktarır nitelikteydi. Teatral öğeler, anlatımı güçlendirme ve yüklenen anlamların seyirciye ulaşması yolunda hakkıyla kullanılmıştı. Dansçıların birbirinden farklı dans üslupları hem kültür tarafından inşa edilen bedendeki deneyim aktarımlarının farklılığını ortaya koymada hem aynı hareket dizilerinde dahi bu farklılığı sorgulatır nitelikteydi. Dansçıların performansları ve gösterinin dramatujik noktalarının aktarılmasında hareket ve teatral öğelerin yerinde kullanmasıyla BeHold’un etkileyici bir çalışma olduğu söylenebilir.