16-19 Eylül 2010 tarihleri arasında DBM (Akdeniz Havzası Dans Ağı), sanatçılar ve kültür yöneticileri ile İstanbul’da buluşuyor. Kadir Has Üniversitesi ve Dansplatform İstanbul işbirliği ile Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen DBM üyeleri ve misafirler İstanbul’da ağırlanacak.
1998 yılında Akdeniz bölgesinden bir grup sanatçının bir araya gelmesiyle kurulan DBM, 2000 yılında bir STK olarak kurumsal kimlik kazandı. Kuruluş amacı, Güneydoğu Avrupa, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz ve Balkan ülkelerinden sanatçıların ve kültür yöneticilerinin birlikte hareket etmesini ve belli paylaşımlar içinde olmasını sağlamaktı. Bugüne kadar pek çok dans prodüksiyonunun hayata geçirilmesine, seminerler, paneller vb. aracılığı ile bilgi alışverişi sağlanmasına, dans festivallerinin organize edilmesine, yüzlerce sanatçı ve kültür yöneticisinin bir araya gelmesine olanak sağladı. 2007 yılında, bölgedeki pek çok ülkedeki sanatçıları ve projeleri içeren bir veri bankası niteliği taşıyan Akdeniz Dans Haritası’nı oluşturdu, bu haritayı genişletme çalışmaları halen devam ediyor. 2009 yılında ise, DBM bir yeniden yapılanma sürecine girerek çağdaş gösteri sanatlarının günümüz koşulları içindeki ihtiyaçlarına nasıl daha iyi yanıt oluşturulabileceğinin yollarını aramaya başladı.
İstanbul’daki bu toplantı da ağın yeniden yapılanması ve keşfedilmesi için belli tartışmaların yürütülmesi hedefini taşıyor. 5 ayrı çalışma grubu ile DBM’nin kültür ve gösteri sanatları alanlarındaki temel sorunlarının tartışılacağı buluşmada çalışma grupları şu başlıklar etrafında bir araya gelecek: Akdeniz Bölgesi’nde disiplinlerarası sanatsal alışveriş ve işbirliği, sanatsal planlama, araştırma, eğitim ve ağın sürdürülebilirliği. Buluşmanın son gününde ise, çalışma gruplarından gelen öneriler değerlendirilerek DBM ile ilgili belli kararlara varılacak.
Buluşma, 16 Eylül’de saat 18.00’de Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenecek açılış etkinliği ile başlıyor. Buluşma boyunca oturumlar aynı üniversitede devam edecek, aynı zamanda Dansplatform İstanbul’un akşam performansları da takip edilecek.
Sezin Gündoğan / Mimesis