İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmenliği’nin Ana Projelerinden ‘2010 Okullarda’ Hız Kesmeden Çalışmalarına Devam Ediyor.
‘Okul Tiyatrosu’ kavramına uygun Türkçe oyun yetersizliğine dikkatleri çeken ‘2010 Okullarda’ projesi kapsamında ‘Tiyatro Okullarda! Oyun Yazma Yarışması’ başladı. Son başvuru tarihi: 15 Ekim Cuma
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmenliği’nin ana projelerinden 2010 Okullarda, mevcut eğitim sisteminde geri planda kalmış olan kültür sanat derslerinin güçlendirilerek, ilköğretim çağındaki 3 milyon öğrencinin bilinçli sanat üreticileri ve tüketicileri olarak yetişmesi için çalışmaya devam ediyor.
Kültür sanat alanında projeler geliştirmek isteyen öğretmenlerin önlerindeki engelleri kaldırmayı öncelikli hedeflerinden biri olarak belirleyen Eğitim Yönetmenliği, 2010 Okullarda projesi kapsamında, ilköğretim okulları ve liselerde Türkçe tiyatro oyunu yetersizliğine dikkatleri çekerek ‘Tiyatro Okullarda! Oyun Yazma Yarışması’nı başladı.
Yarışmaya katılmak isteyenler için son başvuru tarihi: 15 Ekim Cuma
“Çocukların yakın çevreleri, aileleri, arkadaşlarıyla kurdukları ve hem gerçek hem de hayal dünyasını yansıtan ilişkileri” konulu yarışmaya katılacak oyunlar, Zehra İpşiroğlu, Selahattin Dilidüzgün, Nihal Kuyumcu, Fikret Terzi, Özer Tunca, Asena Akan, Tolga Kılık ve Ümit Özdemir tarafından değerlendirilecek.
Yarışmanın birincisine 5.000 TL, ikincisine 3.000 TL, üçüncüsüne 2.000 TL ve mansiyon ödülü alacak 10 yazara ise 500 TL para ödülünün verileceği ‘Tiyatro Okullarda! Oyun Yazma Yarışması’ sonuçları 15 Kasım 2010 tarihinde açıklanacak.
Hedef: İlköğretim ve ortaöğretimde oynanacak nitelikte ve estetikte yeni Türkçe Oyun metinleri oluşturmak.
Bugün, lise ve ortaöğretim kurumlarında, dekor-kostüm, ışık, müzik ve sahne tasarımları gibi kıstaslar göz önüne alındığında, öğrencilerin okul şartlarında oynayabilecekleri oyunların bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olduğu bilinmektedir.
‘Tiyatro Okullarda! Oyun Yazma Yarışması’ ile birlikte, dereceye girecek 13 oyun ve yayınlanmaya değer görülen oyunlar ile birlikte bu rakamın yükseltilmesi hedefleniyor. Bu oyunlarla birlikte, yabancı dillerden de Türkçeye çevrilecek 10 oyun birlikte kitaplaştırılıp, İstanbul’daki 3.000 okula dağıtılacak.
Tiyatro Duayenlerinden Projeye Büyük Destek
Aralarında Haldun Dormen, Deniz Türkali gibi isimlerin de bulunduğu Türk tiyatrosunun duayenlerinden projeye büyük destek geldi.
Sanat, kültür ve genel bilgi alanlarına karşı büyük ilgi eksikliğimiz olduğu konularına dikkati çeken Haldun Dormen, “Sanat olmadan inanın nasıl yaşayabileceğini düşünemiyorum, sanatın zengin dünyasından yoksun kalmak büyük acı ve eksikliktir” diyor.
Haldun Dormen yarışma için “Bir mum yakmak bütün dünyayı aydınlatmaktır. Siz bir mum yakıyorsunuz ve başkalarının da birer mum yakmasına ön ayak olacaksınız. Toplum olarak bu mumların yakılmasına çok ihtiyacımız var. Bu sebeple çok önemli bir adım atıyorsunuz” diye konuştu.