Galataperform Görünürlük Projesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bu sene İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yer alan ve her sene olduğu gibi GalataPerform’un düzenlediği Görünürlük Projesi altıncı senesine girdi. Proje altıncı senesinde atölyelerden oluşan bir program sunuyor. 5 değişik mekanda yer alan 7 atölye 2 Eylül- 2 Ekim arasında Eylül ayı boyunca devam edecek ve bu atölyelerin ürünleri 2 Ekim Görünürlük gününde oluşturulan bir harita ve program aracılığıyla seyirciyle buluşacak.

Projenin programında yer alan atölyeler şöyle: Ceren Ercan ve Mark Levitas’ın hazırladığı ‘Yeni Metin Yeni Tiyatro Oyun Yazarlığı Atölyesi’, Kuram Atölyesi’nin düzenlediği ‘Görünürlük Atölyesi’, Genco Gülan’la ‘MASKE Atölyesi’, Kainat Güzeli’yle ‘ERGENE-KORO’, Yeşim Özsoy Gülan ile ‘Tiyatro, Tarih ve Kişisel Tarih Atölye Çalışması’, Gonca Gümüşayak, Erdem Gündüz, Performance Planet ile ‘Gölgeli Masallar Dans ve Gölge Oyunu’ ve Barın Yurt’ta yaşayan yaşlılar ile yapılan atölyeler…

1- “Bir Bellek Alanı Olarak Tiyatro”

Tür: Tiyatro Teorisi

Düzenleyen: Yeşim Özsoy Gülan (Ve Diğer Şeyler Topluluğu)

Katılımcılar: Tiyatro ve tarih disiplinlerinden herkese açıktır. Başvuru için vedigerseyler@yahoo.com

Atölye mekanı: Galata Perform

Adres: Büyük Hendek Cad. no: 21/1, Galata, Beyoğlu.

Atölye tarihleri: 13 Eylül’den itibaren her Pazartesi 11:00-14:00 ve Perşembeleri 16:00-19:00 saatleri arası.

Yeşim Özsoy Gülan’ın 2010-2011 sezonu için hazırladığı yeni oyunu “Yüzyılın Aşkı” üzerinden bir toplumsal bellek ve hafıza çalışması içeren atölye, oyunun açık provaları, oyunculuk çalışması ve kişisel tarih çalışması olarak gelişecek ve tiyatro ve teoriyi bir arada değerlendirecektir. Oyun bir aşk hikayesi üzerinden geçtiğimiz yüzyılın farklı zamanlarına yolculuk eden iki karakter üzerine kuruludur. Bu zaman yolculuğu sırasında geçtiğimiz yüzyılın Türkiye’sinin resmi olmayan bir tarih bilgisine ulaşılması hedefleniyor. http://yesimozsoygulan.blogspot.com

2- Kuram Atölyesi

Tür: Sanat ve Kuram

Düzenleyen: Ata Ünal, Zeynep Draz, Özlem Hemiş

Katılımcılar: Tüm gösteri sanatlarından gelen profesyonellere açıktır. Başvuru için

ataunal@yahoo.com

Atölye mekanı: Galata’da bir cafe (Belirlenecek)

Atölye tarihleri: Katılıma göre belirlenecek.

Kuram Atölyesi, Görünürlük Projesi çerçevesinde, sorgulamalarının odağına bizzat “Görünürlük” kavramını koyuyor. Bu atölye çalışması, henüz 6 aylık bir oluşum olan Kuram Atölyesi’nin ikinci etkinliği olacak. Çağımızda salt sanat, sanatçı, toplum ilişkisi sınırları içinde kalmayan, ötesinde devlet organlarının da dahil olduğu kurumsal yapılar, müzeler, farklı sanat kurumları, ulusal ve uluslararası fonların da çok boyutlu ilişkiler ve bir çok argümanla içini doldurduğu (veya boşalttığı) bir kavram ve olgu Görünürlük. Günümüzün zihin kurgusunun belirleyici bir bileşeni… http://kuramatolyesi.blogspot.com/

3- Çağdaş Sanat Atölyesi – MASKE

Tür: Çağdaş Sanat

Düzenleyen: Genco Gülan

Katılımcılar: Herkese açıktır. Başvuru için: gencogulan2@gmail.com

Atölye mekanı: Genco Gülan Atölyesi. Adres: Büyük Hendek Cad. no:55, kat:6, no: 705, Galata Beyoğlu.

Atölye tarihleri: 13 Eylül’den itibaren her Pazartesi, Perşembe ve Cuma 16:00-19:00 arasında.

Genco Gülan Görünürlük Projesi için yeni görünmez adamlar hazırlamaya devam ediyor. Bu seneki atölye çalışmasının başlığı, çağdaş sanatta maske üretimi ve kullanımı olarak belirlendi. Eylül ayı boyunca yapılacak olan atölye çalışmasında farklı malzemeler kullanılarak maskeler üretilecek ve bu maskeler 2 Ekim tarihinde de sokaklarda performansçılar tarafından giyilerek sergilenecek. http://www.gencogulan.com

4- Yeni Metin Yeni Tiyatro Oyun Yazarlığı Atölyesi

Tür: Oyun Yazarlığı

Düzenleyen: Ceren Ercan, Mark Levitas

Katılımcılar: 35 yaşa kadar oyun yazarlığıyla ilgili olan herkese açıktır. Başvurular e-postayla kabul edilir.

Atölye mekanı: Galata Perform Adres: Büyük Hendek Cad. no:21/1, Galata, Beyoğlu.
Atölye tarihleri: 4 Eylül’den itibaren her Pazartesi ve Çarşamba 18:00-22:00 ve her Cumartesi 12:00-17:00. 27 Eylül Pazartesi 13:00-18:00, 29 Eylül Çarşamba 13:00-18:00, 30 Eylül Perşembe 13:00-18:00.

Gösteri Tarihi: 2 Ekim 2010 Cumartesi, Galata Kule Meydanı saat 17:00

Ve Diğer Şeyler Topluluğu’nun ana projesi olarak 2006dan beri devam eden Yeni Metin Yeni Tiyatro, Görünürlük Projesi dahilinde yeni oyun yazarlarına açık bir atölye düzenliyor. Projenin dramaturgu Ceren Ercan ve koordinatörü Mark Levitas yönetiminde oluşacak ve tiyatro ve oyun yazım pratiği üzerine geliştirilecek olan atölye boyunca sahneleme ve yazım bir arada ilerleyecek. Yazar-yönetmen ve oyuncu tanımları bu sürecin içinde üretimle beraber yeniden bir tartışma alanına dönüştürülecek. Başvuru için yenimetinyenitiyatro@gmail.com adresine kısa özgeçmiş, 10 sayfayı aşmayan bir oyun metni ve katılma sebebinizi anlatan kısa bir metin göndermeniz yeterli

http://www.vedigerseyler.com

5- ERGENE-KORO

Tür: Performans

Düzenleyen: Kainat Güzeli

Katılımcılar: Herkese açık.

Atölye Mekanı: Caravansarai: Bankalar Caddesi, Banka Sokak 3, Tan Han
34420 Karaköy, İstanbul

Atölye tarihleri: 13 Eylül Pazartesi 19:00; 14 Eylül Salı 19:00

Gösteri Tarihi: 2 Ekim Cumartesi, 19:00, Kuledibi Meydanı, Galata

Ergene-Koro atölyesine katılanlar, Kainat Güzeli’nin sevilen şarkılarından “Ergene Konmuştu” ve “Ayvayı Yedik Artık”ı öğrenip, 2 Ekim günü hep beraber Galata Meydan’ında seslendirecekler. Atölyeye katılmak için müzik eğitim aranmamaktadır. Atölye her yaştan katılımcılara açık olup ücretsizdir. İki atölye çalışma gününe de katılım zorunludur. İlgilenenler 5 Eylül tarihine kadar demiritir@gmail.com adresine e-posta ile bildirmeliler. http://missuniverse74.blogspot.com

6- GÖLGELİ MASALLAR

Tür: Dans, gölge oyunu

Düzenleyen: Gonca Gümüşayak, Erdem Gündüz, Performance Planet

Dans: Gonca Gümüşayak, Erdem Gündüz

Canlı Müzik: Şebnem Poryalı (flüt), Nilüfer Akbayoğlu (klavye), Burçin Elmas (saksafon)

Poi Art: Cihan İlhanlı, Teşekkürler: Banu Taylan

Katılımcılar: Herkese açık

Eser Performance Planet ekibinin özgür doğaçlama birlikteliklerinden, disiplinler arası çalışmaları sonucu ortaya çıkmış, kurgusal bir oyundur. Oyun içinde her birey farklı hikayelerle aynı masalı anlatırlar; diğer tekimizi bulma arzusudur bizi aratan, sevme ve üretme ihtiyacıdır bizi yaşatan. Dokunduğumuzda kaybolan ama orada olan, kavuşma isteğidir her an… Dokununca, içine girince, arka arkaya gelince değişen gölgeler ne der bize her an? Gölge oyunu ve ilüzyonlar, seyirci etkileşimi oyunun temel çekiciliğini oluşturur.

Galata Kuledibi’ndeki Beketzade Çeşmesi için tasarlanmıştır.

Eylül ayında gerçekleşecek Kuledibi’ndeki prova çalışmaları izlenebilir ve etkileşimli gölge oyunu bölümü katılma açıktır.

27 Eylül Pazartesi saat 20:00’de yapılacak olan halka açık provası Kuledibi Meydanı’nda izlenebilir.

Tüm çalışmaların sonucu 2 Ekim Cumartesi 20:00’de yine Kuledibi Meydan’ında sunulacaktır.

Halka Açık Prova Tarihi: 27 Eylül 2010 Pazartesi, 20:00

Gösteri Tarihi: 2 Ekim 2010 Cumartesi, 20:0

Gösteri ve Açık Prova Mekanı: Kuledibi Meydanı, Galata-Beyoğlu.

Daha detaylı bilgi için:

http://goncagumusayak.wordpress.com/ , ggumusayak@yahoo.com

Katılıma Kapalı Atölyeler:

7. BARIN YURT ATÖLYELERİ

İKİ İLERİ BİR GER

Düzenleyen: Dicle Doğa

Tür: Dans

Gösteri Tarihi: 2 Ekim 2010 Cumartesi

Mekan: Barın Yurt

Adres: Ali Hoca Yokuşu, Dibek Çıkmazı, No: 34, Tophane, Beyoğlu.

Dicle Doğan, Barın Yurt sakinlerinde hissettiği görünmezliği ve kaybolmuşluğu, onlarla birlikte dans ederek 2 Ekim günü ortadan kaldırmak istiyor. Sanatçı, “Geçmişlerinde dans etmiş alkışlanmış ve şu an yalnızlık hissedenler ya da hayatlarında ilk defa alkışlanacak olmalarını onlara yaşatabilmeyi çok istiyorum. Benim için görünürlük projesi onları görünür kılma fikrini canlandırıyor” diyor.

Onların hikayelerinden oluşturacağı bir kompozisyon ile unutulamayacak bir an yaşatıp önemli kalmak, önemli kılmak, mekanı canlandırmak ve unutulmuşluğu unutmak-unutturmak istiyor.

INSIDE OUT/ TERS YÜZ

Düzenleyen: Simona Zemaityte

Tür: Çağdaş Sanat

Gösteri Tarihi: 2 Ekim 2010, Cumartesi

Mekan: Barın Yurt

Adres: Ali Hoca Yokuşu, Dibek Çıkmazı, No: 34, Tophane, Beyoğlu.

Simona Zemaityte’ye göre Barın Yurt, bir bakıma çevreden ayrılmış gibi görünen bir yerdir. Galata’da bir sokakta yer alır ve yüksek çitler ile bir bekçi tarafından korunmaktadır. Bu da Barın Yurt’ta yaşayan insanların unutulduğu izlenimi uyandırır. Sanatçı, gerçekleştireceği proje ile, Barın Yurt sakinlerinin yaşamlarını hikayelerini, bina dışına yansıtarak şehirle tanıştırmayı amaçlamaktadır.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.