17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 11 yıl dönümü anısına hazırlanan ‘Orada Kimse Yok mu?’ adlı tiyatro Oyunu İstanbullulara depremi yaşattı. Tiyatro Sahne Sanatları Eğitim Merkezi tarafından aylardır hazırlıkları süren Oyun, depremi bizzat yaşamış sanatçılar ve gerçekte yaşanmış hikayelerle Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyircinin karşısına çıktı.
Oyunun Proje Danışmanlığını yapan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, aynı zamanda tiyatrodaki rolüyle de topluma deprem uyarısı yaptı.
TOKİ’nin bu Oyunu desteklemesi ve sponsorluğunu yapması sosyal sorumluluk açısından büyük bir çaba olduğunu belirten Işıkara, “Bir de bu Oyunda oynayan herkezin Gölcüklü olması. Proje yönetmeni Müşerref İdikut’un ablası ve eniştesini 17 Ağustos depreminde kaybetmiş olması. Oyunun içeriği şu; önce 15-16 Ağustosa gidiyor. Ne kadar sorumsuz yaşadığımızı gözönüne seriyor. Deprem ülkesi olduğunuz gerçekçiliğini toplumun her kesiti olarak hep gözardı ettik. Sonra da deprem gerçekçiliği ile karşılaştırıyor. Çok eğitici ve öğretici. Dileğim sponsorların desteği ile bu Oyunun Anadolu’da sergilenmesi. Özellikle ilköğretim yılı başladıktan sonra öğrencilere izlettirilmesi. Zaten Oyuncuların bir maddi beklentisi yok” dedi.
“DEVLET, 17 AĞUSTOS DEPREMİNDEN BU YANA ÇOK MESAFE ALDIK”
17 Ağustos depreminden bu yana devletin aldığı önlemleri anlatan Işıkara, “sizin vasıtanız ile başbakana Türkiye’nin deprem dedesi olarak bir mesajım var. Bir Bakanlar Kurulu Toplantısını tek maddeli olarak, İstanbul’da, ‘Muhtemel Marmara Depreminin Sonuçlarını’ İstanbul’da masaya yatırsın. Eğitim, güvenlik, sağlık ve iletişim ulaşım açısından. Çok boyutlu yani. Bütün bu boyutlarının İstanbul için çok özel oluruk hazırlanmamız zorunlu. Çünkü İstanbul 12 milyonluk çok büyük bir şehir. Marmara’da potansiyel bir deprem tehlikesi var. Bu deprem yarın da olur. 10 sene sonra da olur. Ama olacak. Mühim olarak bir ben şahıs olarak bu depreme hazırmıyım. İki devlet olarak hazırmıyım. Devlet bu konu da çok önlem aldı. İstanbul için bakanlar kurulu önerisini önermemin nedeni İstanbul Türkiye’nin kalbi. Örneğin olası bir deprem sonrası borsayı 3 günde açmamız lazım. Birey olarak bir; güvenli yapılarda yaşamamız lazım. Yani ne olursa olsun bir evimiz olsun anlayışından çıkmamız lazım. İki; evimizin içindeki eşyaların bize zarar vermemesi düzenini sağlamamız lazım. Üç; deprem sırasında doğru davranmamız lazım. Dört; evimizi zorunlu deprem sigortasına tabi tutmamız lazım” diye konuştu.
Oyunun Proje Yönetmeni Müşerref İdikut ise 17 Ağustos depreminde abla ve eniştesinin hayatını kaybettiğini belirterek, “11. senesinde tüm hayatını vefat edenlerin anısına bu Oyunu sergilemek istedik. Amacımız bu deprem gerçeğini tüm Türkiye’de dolaştırmak. Oyunumuz zaten ücretsiz” dedi.