Avusturya’nın Viyana kentinde bulunan Fleischerei isimli Deneysel Doğaçlama Tiyatrosu’nun 8-11 Haziran tarihlerinde ‘Birlikte Yaşamak’ temasıyla yapılan sokak gösterilerinde Kürtçe şarkı ve metinler okundu.
Her yıl yapılan ve amacı göçmenlerin ve ilticacıların yaşadıkları sorunlara karşı duyarlılık yaratmak olan sosyoteatral projenin bu yılki konusunu ‘Birlikte Yaşamak’ teması oluşturdu. Viyana’nın en işlek caddelerinde yapılan bu gösterilerde, önceden belirlenen bir güzergah üzerinde bulunan lokaller, işyerleri, mağazalar ve caddeler birer sahne gibi düzenlendi. Tiyatro performansları, değişik duraklarda değişik danslar, denemelerin müzik eşliğinde okunması, şarkılar söylenmesi biçiminde sergilendi.
Göçmenlere danışmanlık hizmeti veren bir kurumda çalışan Kürdistanlı sosyal danışman Didar Can, Mama Afrika olarak bilinen Ute Bock ve ilticacılara hukuksal destek sunan “Asyl in Not” isimli kurumun başkanı Michael Genner‘in moderatör olarak yer aldığı panelde, ilticacılara yönelik gittikçe katılaşan yasalar hakkında bilgiler verildi. Katılımcılar, iltica prosedürü ve göçmenlerin yaşadıkları zorluklarla ilgili soruları cevapladı. Bununla özellikle de Avusturya vatandaşı olan insanların, göçmenlerin yaşadığı sorunlarla tanışmasını sağlamak ve onlarla bir dayanışma ağı yaratmak amaçlandı.
Kürdistanlı sanatçı ve kadın hakları savunucusu Sakina da bu tiyatro da önemli bir rol oynadı. Projenin koordinasyonunda yer alan Sakina, dört ayrı durakta performans gösterdi. Yolculuklar, Aynalar ve Birlikte Yaşamak üzerine yazdığı Kürtçe tekstleri, Rudi Görnet isimli Avusturyalı caz müzisyeninin kontrbası eşliğinde okuyan Sakina, aynı zamanda Nazê isimli geleneksel şarkıyı da tüm katılımcı toplulukla birlikte seslendirdi. Eşzamanlı olarak Almanca çevirileri de yapılan Kürtçe metinler büyük bir ilgiyle dinlendi.
Projede, Kürtçe dışında İspanyolca, Almanca, Yunanca, İngilizce ve Afrika dillerinde performanslar sergilendi. Tüm kültürlerin bir arada birer zenginlik olarak görülüp, sahiplenilmesi bilincini geliştirmek, insanların derilerinin renklerinden, konuştukları dilden, mensup oldukları cinsten, geldikleri coğrafyadan dolayı sınıflandırılmalarına karşı önemli mesajlar içeren tiyatro gösterilerinde, Kawafis, Brecht, Elfriede Jelinek ve Songül Beyazgül’ün tekstlerinden yararlanıldı… Viyana’nın alternatif insanlarının toplandığı lokallerinin bulunduğu Sieben Stern meydanında yapılan kapanış etkinliğiyle son bulan tiyatroyu birçok sanatçı, siyasetçi ve sanat eleştirmeni izledi.