Yüzyıllar boyunca ressam, fotoğrafçı ve bestecilere ilham kaynağı olan İstanbul bu kez edebiyatçıların gözüyle anlatılıyor. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen ‘Edebistanbul’da yedi kadın oyuncu, usta edebiyatçıların İstanbul’la ilgili roman ve hikâyelerinden alıntıları seslendiriyor.
İstanbul’u roman kahramanlarının kılavuzluğunda gezmek fikri her zaman kışkırtıcıdır. Roman ve öykülere yansıyan şehir, belki Türk filmlerinden daha büyüleyicidir. 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Ayşenil Şamlıoğlu’nun İstanbul Şehir Tiyatrosu dramaturglarıyla birlikte hazırladığı ‘Edebistanbul’ adlı gösteri, izleyiciyi edebiyatın İstanbul’unda gezdiriyor.
İstanbul yüzyıllar boyunca sayısız ressam, fotoğrafçı, besteci ve şaire ilham kaynağı oldu. İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu’nun yönettiği Edebistanbul’da medeniyetler başkenti, bu kez kadın oyuncuların gözüyle anlatılıyor. Yaklaşık bir saat süren gösteride Halid Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak, Sait Faik Abasıyanık’ın Havuz Başı, Sabahattin Ali’nin İçimizdeki Şeytan, Ziya Osman Saba’nın Bıraktığım İstanbul, Mario Levi’nin Bir İstanbul Masalı, İnci Aral’ın Sadakat, Adalet Ağaoğlu’nun Fikrimin İnce Gülü, Haraç Öyküsü, Haldun Taner’in Sanço’nun Sabah Yürüyüşü, Buket Uzuner’in Benim Adım İstanbul adlı roman ve öykülerinden alıntılar yapılıyor. Dramaturji çalışmasını Tarık Günersel’in yaptığı gösteride Jülide Kural, Hikmet Körmükçü, Nergis Çorakçı, Sevinç Erbulak, Şebnem Köstem rol alıyor. Oyun sırasında sahnenin üst kısmına yerleştiren sinevizyonda, anlatılan hikâyelerle ilgili karikatürler çizilirken, Selim Atakan piyanosuyla şölene eşlik ediyor.
Şamlıoğlu, projenin Dikmen Gürün’e ait olduğunu söylüyor. Gürün’ün uzun süredir edebiyatçılarımızdan alıntılarla bir dinleti hazırlama düşüncesi olduğunu dile getiren Şamlıoğlu, gelen tekliften hemen sonra çalışmalara başlamış. Farklı paylaşımlara girdikleri yazarlara öncelik veren kurul, İstanbul’u kadın oyuncularla sahneye taşımaya karar vermiş. “Şehirler kraliçesini en iyi kadın oyuncular anlatır.” diyen Şamlıoğlu, bundan sonra farklı okuma tiyatroları yapma düşüncesinde. Provalar süresince zorlanmadıklarını söyleyen Şehir Tiyatroları’nın usta oyuncularından Jülide Kural, İstanbul’un kadın oyuncular tarafından sahnelenme fikrini çok samimi buluyor. Çünkü Kural’a göre kadınlar ayrıntıları daha rahat görür, Dramaturg Tarık Günersel de sonuçtan memnun görünüyor: “İstanbul’u anlatan yüzlerce yazar var. Ben de 7 tepeli şehri 7 kadının anlatması taraftarıyım. İyi bir okuma olduğu taraftarıyım.” Bugün 19.00’da İKSV binasında ücretsiz sahnelenecek oyunun önümüzdeki sezonda da seyirci karşısına çıkması planlanıyor.
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, bugün ve yarın akşam saat 20.30’da ise Japon yönetmen Tadashi Suzuki ile topluluğu Scot’u Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ağırlıyor.