DestAR-Theatre;”REŞÊ ŞEVÊ” ile “ŞERMOLA PERFORMANS”ta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ŞERMOLA PERFORMANS; DestAR-Theatre’ın çabaları sonucu Beyoğlu’n da açılan ve Sanatsal Etkinliklerin temsiliyetinin yapılabileceği yeni bir mekan…

“Reşê Şevê” (Karabasan) 27 Nisan Salı, 20.00’da Şermola Performans’ta Türkçe üst yazılı izlenebilecek.

Yer: Şermola Performans

İstiklal Cad. İmam Adnan-nane sk. No:5 kat:2 Beyoğlu /

www.destartiyatro.com / destar.theatre@gmail.com  / 0555 996 10 43

70 dk. / 1 Perde / Kurdî/Kürtçe/Kurdish

03 Nisan 2009’da Prömiyeri yapılan oyun, Uluslararası Ankara Tiyatro Festivaline, ODTÜ Tiyatro şenliği ve Gönen Gençlik Festivaline konuk olmuş, ayrıca Van, Mardin Tatvan, Ankara, Viranşehir, Suruç, Dicle, Çınar, Ergani, Bostaniçi gibi birçok il ve ilçeyi de dolaşmıştı.

DestAR-Theatre 2008 Ekim ayında Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu tarafından kurulmuştur. Grup bu süre zarfında “Reşê Şevê” ve “Cerb (Deney)” adlı iki perdelik oyuna imza atmış, “Qeşmerên Apoletî (Apoletli Soytarılar)” ve “Kevir (Taş)” adlı iki kısa oyunla ve Kürt seyirlik oyunlarıylada çeşitli mekanlarda seyirci karşısına çıkmıştır. “Reşê Şevê” grubun ilk oyunudur ve geçtiğimiz sezon sonu ve yeni sezon başına kadar 22 gösteri yapmış ve yaklaşık 6 bin seyirciye ulaşmıştır.

Erkek dünyayla bir hesaplaşma denemesi olan oyun, bu hesaplaşmayı kadınların yaşadığı sosyal travmayı ortaya koyarak yapmayı hedefler. Toplumun yaşadığı sosyal yetersizlikler kadını ruhsal, zihinsel ve fiziksel olarak sömüren ve tüketen bir hücredir. İnsanı her an takip eden, dinleyen, yönlendiren, bir korku ve baskı aracına dönüşmüş ve kadını çöplüğe atmış olan devlet ve toplum mekanizmasını çocuksu bir iç güdüyle kara bir gölgeye yani Reşê Şevê’ye benzetmiştir kadın.

Oyun, psikolojik ve ironik öğeler kullanarak gizli bir kuşatmaya dönüşmüş erkek zihniyete karşı seyircide bir farkındalık yaratmayı hedefler. “Hayatı tıpkı bir oyun izler gibi izleyip geçmeyin!… Hayata seyirci kalmayın!:..”
“Mêrê Şevê”(Gecenin erkeği) yada “Reşikê Şevê” olarak da bilinen Anadolu ve Mezopotamya’da daha bir çok ismi ve  versiyonu olan “Reşê Şevê”(Gecenin karası), dev gölgeler ve siluetler biçiminde görünen cinler ve yaratıklar gibi ruhani varlıklar olarak bilinir. Ve bu varlıklar çocukluktan başlayarak insanlarda psikolojik bir korku ve baskı aracına dönüşmüştür. Halen de onlara dair hikayeler anlatıldığında insanlar ürperirler. “Reşê Şevê” ve üretilmiş diğer bütün isimler Kürtçe gramer olarak

Nivîskar/Yazan/Writer: Berfin Zenderlioğlu, Mîrza Metin Derhêner/Yöneten/Director: Mîrza Metin
Muzîk/Müzik/Music: Mehmet Atlı, Murat Öztürk
Şêwirmendê Projeyê/Proje Danışmanı/Project Advister: Gürsel GüleviLîstikvan/Oyuncular/Cast:Berfin Zenderlioğlu, Mensur Zîrek, Selman Akkuş
Dekor/Decoration: Metin Çelik
Cil û berg/Kostüm-Aksesuar/Costum: Sevgi Turan, Zozan Eres
Ronahî/Işık/Light: Alev Topal
Wêne/Fotoğraf/Photographe: Veysi Altay, Azad Aktürk, Harun Özmen
Afiş Tasarım/Designer: Bahar Demirtaş (afişa mê), Metin Çelik (afişa nêr)
Bikaranina Ronahiyê/Işık Uygulama: Rıdvan Algül
Jornîvîs/Üstyazı: Ferit Karahan

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.