Sayın Hayri Sandıkçı / Kaymakam
T.C. Dörtyol Kaymakamlığı
Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV); 1981 yılından günümüze başarılı çalışmalarıyla yurt içi ve yurt dışında tanınmış bir sivil toplum kuruluşudur.
TOBAV 29 yıldır faaliyetlerini sürdüren TOBAV Birleşmiş Milletler; Nairobi Merkezi tarafından HABITAT II sırasında Dünya Sivil Toplum Örgütleri Birliği tarafından akredite edilerek, bu birliğin bir üyesi olarak kabul edilmiş ve Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan dünya sivil toplum kurumları kitabında da tanıtımı yayımlanmıştır.
TOBAV ayrıca Dünya Aktörler Federasyonu (FIA), Dünya Tiyatrolar Birliği (ITI); Dünya Amatör Tiyatrolar Birliği (AITA); Avrupa Drama Buluşmaları Birliği (EDERED) üyesidir.
Kurulduğu günden bu güne; uluslararası festivaller; Uluslararası Tiyatro Buluşmaları; Opera ve Bale konkurları; ülkemizin ilk Opera ve Bale Ödülleri; ulusal ve uluslararası nitelikte kurultay ve şurălar, mesleki seminerler; konferanslar, sanatsal alanda değişim projeleri uygulamaları; Cumhurbaşkanlığımızın desteği ile gerçekleştirilen Opera ve bale Ödülleri; konserler; Avrupa Birliği ile gerçekleştirilen ortak projeler olmak üzere Türkiye’de tiyatro oyun yazarlığının geliştirilmesi için gerek çocuklara ve gençlere yönelik yarışmalar açmasının yanı sıra Kültür Bakanlığımızın katkılarıyla yetişkinlere yönelik oyun yazarlığı yarışmaları açmış; bu anlamda pek çok yeni eserin Türkiye Tiyatro Edebiyatına kazandırılmasına katkıda bulunmuştur.
Bu çerçevede 1982 yılında ilk kez açtığımız 1. Çocuk Oyunları Yarışmamızda seçici kurulumuz şu kişilerden oluşmaktadır.
Turgut Özakman; Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü, TRT eski Genel Müdür Yardımcısı, Yazar
Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu; Çocuk gelişimcisi ve pedogoji dalında Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlisi
Rutkay Aziz; Sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, AST Genel Sanat Yönetmeni,
Yücel Erten; Rejisör, Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü
Tamer Levent; Oyuncu, yönetmen, Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü;
TOBAV Genel Başkanı
Söz konusu jürinin seçmiş olduğu oyunlar o günden bu güne tiyatrolarımızda başarıyla oynanmış ve oynanmaktadır. Bu oyunlarda övgüye değer bulunan eserlerden birisi de Ayla Çınaroğlu’nun “Miğfer” isimli oyunudur.
Miğfer isimli oyunumuz 28 yıldır ülkemizdeki bütün özel tiyatrolarda ve Devlet Tiyatroları’nın çocuk birimlerinde oynanmıştır.
Söz konusu oyun 28 yılda hiç bir ilde veya ilçe de soruşturmaya uğramamış; komisyonlar tarafından belirtilen süreç içerisinde defalarca incelenmiş olmasına rağmen bu güne kadar ilçenizde oyunu inceleyen komisyonun belirttiği gerekçelerle sakıncalı bulunmamıştır.
İlçenizde oyunu inceleyen komisyonumuzun belirtmiş olduğu gerekçelerle ilgili olarak oyunda kanıt olmadığı düşüncesindeyiz.
Eğer; ilçe komisyonumuzun sözünü ettiği sakıncaları içeren bir oyun olsaydı, 1982 yılında yukarıda sözünü ettiğimiz jüri tarafından da övgüye değer bir oyun olarak seçilmezdi.
Aradan geçen 28 yıl içerisinde sürekli oynanmasına karşın bu anlamda en ufak bir eleştiri almamış olmamıza da güvenerek oyunumuzun bir kez daha değerlendirilmesi konusunu önemle talep ediyoruz. Gerekli bulduğunuz takdirde çocuk gelişimi ile ilgili fakültelere de oyunu inceletebileceğinizi, uygun gördüğünüz takdirde bu konuda Vakfımızın genel merkezi olarak katkılarımız olabileceğini bildirmek isteriz.
Makamınızca uygun görüldüğü takdirde; 1982 yılındaki jürimizin değerlendirmelerine; 28 yıldır ülkemizde başarıyla sergilenmesine dayanarak, inceleme komisyonunun kararlarını bir kez daha gözden geçirmesini; veya; Vakfımızın da katkılarıyla MİĞFER isimli oyunun Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Fakültesi’nde; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Pedagoji Bölümünde; Gazi Üniversitesi’nde yeniden incelettirilebileceğini önemle bilgilerinize arz ederim.
Saygılarımla.
TAMER LEVENT
GENEL BAŞKAN