Birbirlerinden Özür Dilediler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Yakın bir zamanda Nedim Saban ve Tuncay Özinel arasında yaşanan bir polemik sonucu her iki taraf da birbirine dava açmışlardı. Gelinen son noktada taraflar uzlaşmış, birbirlerinden özür dilemişler ve davalarını geri çekmişlerdir.  Konuyla ilgili Nedim Saban’ın yolladığı yazıyı yayınlıyoruz.)

TİYATRO DÜNYASI VE İLGİLİ KAMUOYUNA

Bundan birkaç ay önce, Tiyatrokare’nin  “Leyla’nın Evi” adlı  prodüksiyonun yapımcılığı ve yönetmenliğinin ağır yükünü taşıdığım  prova dönemin en yoğun zamanlarında Tuncay Özinel tarafından hiç beklemediğim, ağır bir saldırıyla karşılaştım. Tiyatro sanatçılarının polemikleri kamuoyuna kavga gibi yansır, bazı yayın organları bundan beslenerek gündemi meşgul etmeyi görev edinir hale gelseler de, sonuçta mesleki tartışmalar, biz meslekleri için ölümü gözönüne alan kişiler için değer taşır. Sanat camiasındaki bu tartışmaların sonunda ortaya çıkan tezler ve anti/tezler kimi zaman yol gösterici, kimi zaman ufuk açıcı olmuştur.

Ancak, sözkonusu polemik, ağır tahriklere yol açmış ve polemiğin sonunda ortaya çıkan güdük söylem hiç kimseye yararlı olmadığı gibi, anladığım kadarıyla, o dönem heyecana kapılarak  hakkımda dava açan Özinel’i de üzmüştür.
Tiyatro kariyerimde, tiyatro sanatçılarının kenetlenmesi, birlik kurması, örgütlenmesi ve   yeni tiyatro mekanları kazanma, ifade özgürlüğü, sosyal haklar edinmeleri konusunda çabalamış bir kişi olarak, iki sanatçının adliye koridorunda hesaplaşmasının, insan hakları ihlali sözkonusu olmadıkça, gerekli olmadığını, bunun yerine en hararetli tartışmaların, fikir alışverişlerinin sanat eserleri yaratarak ve bunlar üzerinden yapılabileceğini düşünüyorum.

Bu nedenle, Tiyatro Eleştirmenleri’nin de yapıcı önerilerini gözönüne alarak, Tuncay Özinel’i kamuoyu önünde incittiysem, kendisine olan özür borcumu raydan çıkan ve çıkartılan olaylara bağlamasını gözönüne alarak kabul etmesini diliyor, konuyla ilgili son kez açıklama yaparak, enerjimizi oldukça çetin geçecek olan tiyatro sezonuna yoğunlaştırıyorum.

Nedim Saban
Tiyatrokare Yönetmeni

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.