'Belediye Onların Olabilir Ama Sokaklar Bizim'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

70621Fırat Topal’ın evrensel.net sitesinde yayınlanan haberini paylaşıyoruz.

Kayyım tarafından işlevsiz bırakılan Amed Şehir Tiyatrosunun oyuncuları ‘Sokaklar bizim’ diyerek tiyatro yapmaya devam edeceklerini duyurdu.

OHAL gerekçesiyle kayyım tarafından uzun süre işlevsiz bırakılan Amed Şehir Tiyatrosu, 31 oyuncusunun sözleşmelerinin feshedilmesi üzerine fiili olarak kapatılmış oldu. Şehir Tiyatrosu oyuncuları, “Belediye onların olabilir ama sokaklar bizim” diyerek tiyatro yapmaya devam edeceklerini duyurdu.

1990’da kurulan Amed Şehir Tiyatrosu, benzer bir süreci 1995’te yaşamıştı. Yaklaşık dört yıl kapalı tutulan tiyatro 1999’da tekrar açılmıştı. Kararı değerlendiren Amed Şehir Tiyatrosu Eş Genel Sanat Yönetmeni Ruknettin Gün ve Oyuncularından Rêzan Kaya “Belediye onların olabilir ama sokaklar bizim, Amed Şehir Tiyatrosu olarak daha güçlü bir şekilde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Amed Şehir Tiyatrosu Eş Genel Sanat Yönetmeni Ruknettin Gün, geçmişte de Amed Şehir Tiyatrosu’nun bu tür uygulamalarla karşılaştığını ifade ederek “1990’da kurulan bir tiyatrodur, 94’te refah partisi iktidara geldi. 95’te tiyatro kapatıldı, 99’a kadar kapalı kaldı. DEHAP’la birlikte tiyatro tekrar kuruldu. 95’te kapatıldığı zaman da tiyatro sanatçılarını temizlik ve alakasız birimlerde görevlendirdiler ve arkadaşlarımız işi bıraktı. 1999’da tekrar tiyatronun kurulmasıyla birlikte o zaman belediyeden ayrılan arkadaşlarımızın bir kısmı tekrar geri döndü. O günden bu güne kadrosuna yeni üyelerini ekleyerek bugünlere geldi. Yıl 2017 yine aynı zihniyetle ve aynı uygulamayla karşı karşıyayız. Yine tiyatroda 31 arkadaşımızın sözleşmesi feshedildi. Bununla beraber tiyatro bir bütün olarak feshedilmiş oldu” dedi.

‘KAYYIMIN KEYFİ KARARLARI’

Diyarbakır Belediyesi meclisinin kapatılmış olmasından dolayı kapatma kararının hukuk dışı olduğunu söyleyen Gün, “Çünkü bir yönetmeliğin hazırlanması için belediye meclisinin olması ve onayı  gerekiyor. Şuan yasa dışı iş yapıyorlar, eski meclisi feshetmiş durumdalar ve alınan karar meclisten alınmış bir karar değil. Dolayısıyla şuan ki sözleşmenin, yönetmeliğin hiçbir yasal gerçekliği yok” diyor. 31 oyuncunun sözleşmesinin feshedilme gerekçelerinin keyfi olduğunu vyrgulayan Gün, sözlerine şöyle devam etti; 29 arkadaşımıza sözleşmelerinin feshi gerekçesi ‘mezuniyetiniz çalışma alanınıza uygun değil’ denilerek açıklanmış. Halbu ki benim ve bir arkadaşımın diploması tiyatro bölümünden olmasına rağmen gerekçe belediye başkanının isteği üzerine sözleşmemiz feshedildi. Belediye atanan kayyımın keyfi yönetmeliği. Meclis olmadan yönetmelik olamaz, tamamen hukuk dışı bir şey, yasa dışı bir şey. Biz de bütün hukuki yolları zorlayacağız”

DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ

Bölgede kayyımın atandığı tüm belediyeler Kayyımların ilk icraatı öncelikle kültür, sanat faaliyetlerini durdurmak olduğunu söyleyen Gün, Kayyımın atanmasıyla birlikte ilk olarak kültür ve sanat daire Başkanlığı binası ablukaya alındığını ve Tüm sanat faaliyetlerinin durdurulduğunu söyledi. “Tiyatro sezonu başlamıştı ve biz oyunlarımızı oynamaya başlamıştık,  kayyım atandı, tiyatroyu kapattı, etrafına çit ördü ve biz tiyatro çalışanları içeri alınmadık. Kadın Politikaları Daire Başkanlığı’nın adını Kadın ve Aile Hizmetleri yaptılar, Kültür ve Sanat Başkanlığı’nın adını da Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı yaptılar. Tiyatro yönetmeliğini değiştirdiler, müdürlüğüne atama yaptılar. Kültür ve Sanat Başkanlığı’na kendi adamlarını atadılar. Yönetmeliği değiştirdiler nedeni şu, bizi çıkarma gerekçesi oluşturmak adına bu yönetmeliği oluşturdular. Bölgede kayyımın atandığı tüm belediyeler Kayyımların ilk icraatı öncelikle kültür, sanat faaliyetlerini durdurmak. İlk saldırdıkları alan eğitim, kültür, sanat ve kadın çalışmaları alanları” dedi.

Amed Şehir Tiyatrosu’nun 27 yıllık emek ve birikimle bu günlere gelen, yıl içerisinde birçok festivale, birçok turneye çıkan  2010’a kadar iki dilli olan tiyatronun 2010’dan sonra sadece Kürtçe ve lehçeleriyle oyunlar sahnelediği Amed Şehir Tiyatrosu’nun sadece Diyarbakır’ın değil bölgenin tiyatrosu haline geldiğinin altını çizen Gün, 27 yıllık emek ve birikimin bu uygulamalarla ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Gün, her yıl gerçekleşen Amed Film Festivali ve Amed Tiyatro Festivali’nin ertelenmesine ilişkin atanan kayyımla birlikte kentin tüm sahnelerinin kapatıldığını bu nedenle Diyarbakır’da gerçekleştiremedikleri festivali Türkiye ve Avrupa’da kendi oyunlarıyla destek sunan gruplar ile gerçekleştirdiklerini belirtti. Gün, bölgede yaşanan baskı ve çatışma sürecinde bile oyunlarının sahnelemeye devam ettiklerinin altını çizerek “insanlık tarihi boyunca sanat bir motivasyon kaynağı olmuştur. Sanata en çok ihtiyaç duyulan süreç, toplumda travmatik, trajik hadiseler olduğunda asıl sanat o zaman gerçek işlevini yerine getirir. Şimdi her zamandan daha çok sanata ve sanatsal yaratıma ihtiyaç var. Amed Şehir Tiyatrosu olarak faaliyetlerimizi daha güçlü bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

Genel Sanat Yönetmeni Ruknettin Gün, Amed Şehir Tiyatrosu’nun kapatılmasının ardından Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki tiyatrocuların gelen dayanışmaya mesajlarının önemsediklerini ve özellikle batı illerindeki sanatçıları kendilerine destek vermeye çağırdı.

AMED ŞEHİR TİYATROSU BÖLGE TİYATROSU AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

AMED Şehir Tiyatrosu oyuncularından olan Rêzan Kaya ise, kayyım geldikten bir gün önce provalarının olduğunu ve geldikten sonra bir daha tiyatroya alınmadıklarını ifade etti. Kaya, kayyımın atanmasıyla birlikte işten çıkarılmayı beklediklerini, bu durumun daha önce kayyım atanan belediyelerde yaşandığını belirterek “Batman Büyükşehir Belediyesi’nde kayyımla görüşüldü ve Tiyatro eskisi gibi devam edecek denildi. Bir ay sonra da sözleşmeler feshedildi. Süreci uzatarak, seni kendinden ayrıştırarak, yıldırmaya çalışıyorlar” dedi.

2009’dan beri Şehir Tiyatrosu’nda olduğunu belirten Kaya, Amed Şehir Tiyatrosu’nun bölgede yapılan tiyatroya önemli bir katkısının olduğunu söylerek, kurumun kapatılmasının bölge tiyatrolarına da olumsuz etki edeceğini belirtti. “Dünyanın her yerinde festivallere dahil olan bir gruptuk. Amed Şehir Tiyatrosu’nun olmaması bölgede tiyatronun sahnelenemeyeceği anlamına geliyor” diyen Kaya, 14 Aralık’ta değişitirilen yönetmeli düzelinceye kadar mücadele edeceklerini söyledi. Kayyımın keyfi işten çıkarmalarına ve kurum kapatmalara karşı hukusal mücadelenin de süreceğini belirten Kaya, “Belediye onların olabilir ama sokaklar bizim, söz yok artık eylem zamanı” diye konuştu.

evrensel.net

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.