[Gazete Karınca’dan Çağdaş Kaplan’ın haberini paylaşıyoruz.]
İçişleri Bakanlığı, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 39 ilde 370 derneğin faaliyetinin durdurulduğunu duyurmasının ardından Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Gündem Çocuk Derneği, Göç-Der gibi birçok dernek mühürlendi.
Mühürlenen kurumlar arasında Kürtçe tiyatro yapan Seyr-i Mesel Sanat Atölyesi de vardı.
2002 yılından bu yana bir çok Kürtçe oyun sahneleyen tiyatronun Taksim’de bulunan sahnesi de dün gece polis ekipleri tarafından mühürlendi.
OHAL döneminde kapatılan ilk tiyatro olan Seyr-i Mesel’in mühürlenen kapısı önünde tiyatronun oyuncusu aynı zamanda Seyr-i Mesel Sanat Atölyesi Derneği Başkanı İbrahim Turgay’la konuştuk.
2002’den bugüne
Seyr-i Mesel Tiyatrosu 2002 yılında bir grup genç Kürt tiyatrocunun girişimleriyle kurulmuş.
İsmi ise seyretmekten gelen ‘seyir’ ve hikaye anlamında kullanılan ‘mesel’in birleşmesinden oluşuyor. Yani bir meselin izlencesi.
Kuruluşundan bu yana tiyatro grubu içinde yer alan İbrahim Turgay mühürlenen kapının önünde hem öfkeli hem hüzünlü. Çünkü sahneden tutun kulise tiyatronun her yanında emeği var.
“Sanata, tiyatroya, Kürt diline tahammülsüzlüğün bu kadarı. Ne diyebilirim ki?” diyor Turgay.
Turgay “Bir tiyatro sahnesinde ne aradı polis?” sorumuza ise şöyle yanıt veriyor:
Saçma olan şey o zaten. Burası tiyatro. Köstümler, makyaj malzemeleri var. Geldiler direk bilgisayarlara film ve arşiv cdlerine yöneldiler. İki bilgisayarımızı aldılar. Flaş diskler, fotoğraf makinalarına el koydular. Dernek defterlerine el koydular. Kapıyı mühürlediler. Üç ay faaliyetimizi durdurdular.
Turgay Kürtçe tiyatro yapmakta ısrar edeceklerini de söylerken “Yeni alternatif sahneler bulacağız. Çalışmaya devam edeceğiz. Bu dilde tiyatro yapmamızı engelleyemeyecekler” dedi.
Seyr-i Mesel ekibi Kürtçe tiyatro yapmaya kararlı.
Belki bir gün mühürlü o sahne, OHAL’de yaşadıklarını da anlatan oyunlar sergileyecek.