Kum Torbası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zafer Diper

Ne ki bekletesin; kılıfında durur mu, ok bu, fırlatacaksın. Ancak konu “CHP’nin okları” olunca, “kime-niçin atacaksın” tartışısına-soyutlamasına neden giresin; altı tane oklu yalnızca bir belirtke (amblem), halkın suratına bakarken bön bön ömrü billah…

Sanat bağlamındaki geçen haftaki yazımda, altı oklu CHP’nin Kadıköy Belediyesindeki inanılmaz olumsuz uygulamaları sonucu bir 7.ok gönderiliyor Gürsel Tekin’e. Kendisini “muhatap” gören bu ok, kötücül-yeren değil de bir seçenek olarak, bari sen “bak”, “olan biteni gör-duy”, “anlatılacaklarla ilgilen” anlamında! Ne var ki bu, basında kimi kuruluşlarda başka yerlere çekilmiş… Daha da açarsam: Karşıtçı(muhalif) geçinen 6 oklu Kadıköy Belediyesinden umut yoksa da, elimdeki 7.ok belki bir umut doğurabilir ve bu aşamada hem Kadıköylülüğü hem de CHP’deki konumu nedeniyle seslenebileceğim aklı kadar, Gürsel Tekin’in yüreğidir; 7.okun amacı, hedefi budur, iyicildir. Oysa yazım bilinçli ya da bilinçsiz farklı algılanmış. Yıllardır yazdığım BirGün Gazetesinde; arada bir de olsa, ne zaman sözcükleri gerçek anlamları dışında yan anlamlarla (mecaz-metafor) ele almak istesem, değişik yorumlanabiliyor kimi yazılar…

1963 yılında CHP Gençlik Kollarında başladım tiyatroya. O tarihlerde “müdürlük” diye geçen Beşiktaş-Kadıköy-Maltepe-Kartal belediye başkanlıkları yapmış efsane “Sabahattin Şenyüz’ün Anlatımları”nı, o yıllardan başlayarak- beş hafta yazdım. Kimi il-ilçelerde sanatın önemini bilen CHP’li yöneticiler de tanıdım. Bunların yanı sıra, CHP’yi eleştiren yazılar da yazdım…

Nasıl yazmam: 52 yıldır, yönetmen-oyuncu-yazar ve 34.yılındaki Bizim Tiyatro’nun sahibi olarak kültür-sanatın içindeyim; sanırım başlangıç tarihim (1963) bana bu hakkı vermekte!

Nasıl yazmam: Yaklaşık 30 yıl önce Bahariye’de eski bir sinema salonunu tümüyle yenileyerek (Açılışta Deniz Baykal’dan Mustafa Sarıgül’e, kimler yoktu ki) orayı Kadıköy Kültür Sanat Merkezi haline getirip, sonucunda “ortak” kazığı yiyip beş kuruşsuz cascavlak ortada kaldığımızda neredeydi CHP? Bir ilgi, bir destek?

Nasıl yazmam: 2000 yılında oyunlarımız yasaklanıp, sonra giderek çeşitli yerlerde hakkımda az buz değil 13 dava açıldığında neredeydi CHP? Bir ilgi, bir destek?

Nasıl yazmam: Daha Caddebostan Kültür Merkezinin yenisi yapılmamışken, eskisine o derme çatma binaya spotlar getirerek, Türk tiyatrosunda “olay” olmuş, ödüller, yurt içi-yurt dışı benzersiz övgüler kazanmış, Avustralya’dan Kanada’ya, Avrupa’nın birçok yerinde ve Türkiye’de sayısız yerde, festivallerde oynamış “Yargı”yı orada da sahnelemiştim. Ayrıca Şükran Kurdakul, Asım Bezirci ve niceleriyle o alanda şiir dinletileri, toplantılar, söyleşiler düzenlemiştim; neredeydi CHP? Bir ilgi, bir destek?

Nasıl yazmam: “Yargı”, bu yıl 30.yılında. Örneği az görülen bir oynanma yılı sayısı. Kadıköy’deki salonlarda “30.yıl onuruna oynanmalı” istek bu; gel gör ki yıllar önce Kadıköy Belediyesi adına Berlin Festivali’ne katılan tek oyun “Yargı”, gülelim mi ağlayalım mı, salon tahsisine uygun görülmemiş bu kez; Kadıköy’ü onurlandıran aynı oyuna şimdi salon verilmiyor. Bunu kim hangi gerekçeye dayanarak böyle değerlendirebilir?! Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün başına geçen bir öğretim görevlisi ki, onu oraya nasıl ve neden atamışlar anlaşılmaz ama duruşuyla yapmaya çalıştıklarıyla sayfalara sığmaz… “Yargı” ve diğer yeni oyun tasarımıyla birlikte Zafer Diper-Bizim Tiyatro, Kadıköy’ün en eskilerinden, ilçeye en büyük emek verenlerden (örneğin son 10 yıldır 100 aşkın anma günleri ve etkinliklerin kimilerini tümüyle düzenleyen, kimilerine şiir okumaları, anlatıları, sunumlarıyla katkı sunan da) bize, şimdi kapılar kapalı. Biraz da bildiğimizden söyleyelim; geçmişiyle bizim gibi işler yapmış, bedeller ödemiş, sanatsal ürünler var etmiş bir kişi-kurum başta Avrupa’da ve bir sürü ülkede el üstünde tutulur; maddi-manevi destek ona sunulur, ama Kadıköy CHP tam tersini yapıyor: Nasıl yazmam.

Nasıl yazmam: AKP siyasal erkince “muhalif”, “Gezi’yi destekleyen” gibi yakıştırmalarla son iki yıldır “devlet desteği”nden yoksun bırakıldığımız şu süreçte nerelerde CHP? Bir ilgi, bir destek?

AKP’den yiyoruz darbe, CHP’den yiyoruz darbe, darbe üstüne darbe! Kum torbasına döndük yani!

Birgün

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Zafer Diper

Yorumlar kapatıldı.