Tiyatrolar Sezona Hazır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sezonSabah Gazetesi’nden İlker Gezici’nin yazısının bir kısmını okuyucularımızla paylaşıyoruz.

2014-2015 tiyatro sezonunun açılmasına sayılı günler kala, tiyatrolar repertuvar hazırlıklarını tamamlamak üzere. Çoğu tiyatro, sahneleyeceği oyunu belirleyip provalarına başladı. Geçtiğimiz hafta repertuvarını açıklayan Devlet Tiyatroları’nda, usta isimlerin eserlerine ağırlık verilmesi dikkat çekti. 143 oyunu seyirciyle buluşturmaya hazırlanan Devlet Tiyatroları’nda, oyunların yüzde 70’i yerli. Repertuvardaki yeni oyunlar arasında; Tarık Buğra’nın ‘Osmancık’ı, Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Sabır Taşı’, Turgut Özakman’ın ‘Töre’si ve merhum ozan Neşet Ertaş’ın hayatının anlatılacağı ‘Neşe, Dert, Aşk: Neşet Ertaş’ gibi oyunlar öne çıkıyor. Şehir Tiyatroları da Erhan Yazıcıoğlu’nun genel sanat yönetmenliğine getirilmesiyle birlikte yeni bir çehreye büründü. ‘Kerbela’, ‘Cibali Karakolu’ ve ’12 Öfkeli Adam’; bu sezon sahnelenecek oyunlar arasında.

Bu sezon özel tiyatrolarda da hareketli bir dönem yaşanıyor. Sadri Alışık Tiyatrosu, bir yandan kısa süre önce vefat eden kurucusu Çolpan İlhan’ın yasını tutarken, diğer yandan yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor. Geçen sezon büyük beğeni toplayan ‘Kafkas Tebeşir Dairesi’, ‘Yatak Odası Diyalogları’ ve ‘Ayrılık’ oyunlarına yeni sezonda da devam edecek olan tiyatro, Ken Kesey’nin yazdığı ‘Guguk Kuşu’nu sahneleyecek. Ayrıca ‘Yatak Odası Diyalogları’nın devamı niteliğinde olan Birol Güven imzalı ‘Tatil Diyalogları’ da yeni sezonda izleyiciyle buluşacak. Tiyatronun alternatif sahnesinde ise; Gökhan Erarslan’ın yazıp yönettiği ‘Market’ adlı oyun ile Gönül Kıvılcım’ın yazdığı ‘Bir Kadını Öldürmek’ adlı oyun sahnelenecek.

‘İnşaat 2’ ile film setlerine dönen Emre Kınay, bu filmin çekimlerinin tamamlanmasıyla birlikte, yeni tiyatro oyunu için kolları sıvadı. Kınay, ‘Bülbüller Susturulduğunda’ adlı tek kişilik oyunda, Filistinli bir gazeteciyi canlandıracak. ‘Leyla’nın Evi’ oyununu beşinci yılında 500’üncü kez tiyatroseverlerle buluşturmanının heyecanını yaşayan Tiyatro Kare, Aziz Nesin’in doğumunun 100’üncü yılı anısına ‘Zübük’ adlı eseri sahneye taşıyacak. Oyun, Nedim Saban’ın uyarlamasıyla izleyiciyle buluşacak. Eric Emmanuel Schmidt’in kadın/erkek ilişkileri üzerine kurulu komedi oyunu ‘Aşkın Fay Hattı’nı da sahneleyecek olan Tiyatro Kare’de, aynı zamanda geçtiğimiz sezon aldığı sekiz ödülle adından söz ettiren ‘Müziksiz Evin Konukları’ da devam edecek. Tiyatro Kedi ise Haldun Taner’in 100’üncü doğum yılı nedeniyle, ustanın ‘Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’ adlı oyununu sahneye koyacak. Tiyatronun bir diğer yeni oyunu ise ‘Annemin Şoförü’… Bu oyunun kadrosu henüz açıklanmadı.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.