Sen Misin ‘Gezi’yi Anlatan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

cats (1)Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü, Samsun Sanat Tiyatrosu’nun sahneleyeceği oyuna ‘Gezi’yi anlatan oyunu sahneye taşıyorlar’ gerekçesiyle salon vermedi.

Samsun Sanat Tiyatrosu’nca (SST) Edirne Belediyesi’nin organizasyonu ile sahnelenmek istenen, Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu’nun kaleme aldığı ve Gezi eylemlerini konu edinen “Diren” adlı oyuna Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nden “salon sansürü” geldi. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü, oyunun Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenmesine izin vermedi.

SST Genel Sanat Yönetmeni Yaşar Gündem, “Daha önce de oyunlarımız nedeniyle pek çok kez sansüre uğradık. Asla vazgeçmedik. Bizi yobaz karanlığına sürüklemek isteyenlerle mücadele edeceğiz. Yasaklar bize vız gelir. Zaten Kültür Bakanlığı da geçen yıl ‘Gezi eylemlerine destek verdiğimiz gerekçesiyle’ bizi yardımlardan mahrum kılmıştı” dedi.

SST, Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu’nun kaleme aldığı, Yaşar Gündem’in yönettiği, Gezi Parkı eylemlerini, eylemde yaşamını yitirenleri, hükümetin eylemler sırasında yurttaşlara uyguladığı baskıyı ve Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasını anlatan “Diren” adlı oyunu, 22 Eylül’de Edirne’de sahnelemek istedi.

Edirne Belediyesi’nin de organizasyonunu üstlendiği oyun için belediye Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Halk Eğitim Merkezi’nin salonunu tahsis etmesini istedi. Ancak Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nden SST ve Edirne Belediyesi’ne “ret” yanıtı geldi.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “oyunun politik olduğu ve Gezi sürecini anlattığı” gerekçesiyle Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenmesine izin vermediği belirtildi. Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan SST Genel Sanat Yönetmeni Yaşar Gündem, oyunun “politik bir komedi” olduğunu belirterek, oyunun afişin de Gezi eylemleri sırasında simge haline gelen “kırmızılı kadın”ın fotoğrafının ve Türk bayrağının yer aldığını kaydetti. Gündem, “Oyunun zaman zaman yasaklanacağı, metnin içeriğinden ve tavrından ötürü öngörümüzdü. Ancak daha ilk oyunda, üstelik Trakya’da sansüre uğraması, bizi Anadolu’da nelerin beklediğinin göstergesidir. Gördükleri gibi destek vermedikleri tiyatro, iktidarın karşısında. Bugün Cumhuriyet’in rövanşını almaya ve ülkeyi yobaz karanlığına sürükleyenlere karşı sanatımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz” görüşünü dile getirdi. Gündem, “Yasaklar bize vız gelir” dedi.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.