İstanbul Üniversitesi 1990 yılından beri öğrencilerin tiyatro faaliyetlerini yürüttüğü ÖKM sahnesini ani bir kararla yıktı. Konuyla ilgili fotoğraflara ve haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
Aslında olan biten şuydu. Dört sene öncesine kadar ÖKM sahnesinin bulunduğu bina pek çok öğrenci kulübünün yer aldığı bir Öğrenci Kültür Merkezi’ydi. 2010 yılında bina palas pandıras uzaktan eğitim merkezine dönüştürüldü. Yine kimselerin görüşü alınmadan ve öğrencilerin sosyal faaliyetlerine yönelik alternatif bir altyapı önerisi yapılmadan…
Uzaktan Eğitim Merkezi “Para Basıyor”
Uzaktan eğitim merkezi ise eğitimciler tarafından neoliberal eğitim politikasının bir örneği olarak görülüyor. Üniversite için ciddi bir “gelir kapısı”. Üstelik masrafsız… Küçük bir binadan “öğrenci yığını” ile uğraşmadan uzaktan gelir kazanıyorsunuz.
Yönetime göre para getirmeyen ve gider kaleminde bir başlık olan kulüpler 2010 yılında binadan tahliye edildi ve fakültelere dağıtıldılar. Bu süreçte bazı kulüpler kapandı bazıları yoluna daha zor şartlar altında devam etti. Fakat öğrencilerin tepkileri sonucu bina içerisindeki ÖKM sahnesi bu yangından “kurtarıldı.”
2014 başında üniversite yönetimi gözünü tekrar ÖKM sahnesine dikti ve tiyatro kulüplerini sahneden çıkardı. Hemen ardından İstanbul Üniversitesi Sahne Dayanışması adında bir eylemlilik süreci başladı. Bu gelişme kısa vadede sonuç verdi. Fakat bugünden bakıldığında üniversitenin tepkilerin düşmesini ve öğrencileri oyalamayı planladığı ortaya çıkıyor.
Konuyla ilgili yaşanan gelişmeleri İstanbul Üniversitesi’nde Skandal: Yönetim ÖKM Sahnesi’ni Yıktı! başlıklı dosyamızdan takip edebilirsiniz.
1 Yorum
ÖKM sahnesine 100-200 metre mesafede bulunan Yeni Kongre Merkezi var. Burası tiyatro çalışması yapılabilecek mahiyette bir sahneye sahip. Burasının öğrencilerin serbestçe kullanımına açılması gerekiyor. Son yaşanan sahne yıkma faşizmi ile öğrencilerin burayı serbestçe ve rahatça kullanma hakları doğmuş durumda.