Emek Sahnesi: Umut, Çocuk ve Gökyüzü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

_V8B4400Mimesis Haber / Eylül ayının gelişi ile beraber özel tiyatrolar da yeni oyunları ya da repertuarında yer alan oyunlarını hazırlamaya ve seyirci ile buluşmaya hazırlanıyor. Bu tiyatrolardan birisi de Emek Sahnesi. Emek Sahnesi’nden Pınar Yıldırım ile yeni sezon hazırlıkları hakkında konuştuk:

“Emek Sahnesi 2014-2015 sezonunda “umut, çocuk ve gökyüzü”nden yola çıkarak bu yılki konseptini UÇURTMA olarak belirledi. “Bir gün uçar” umudu ile; sezona Halil Babür’ün yazıp yönettiği 11’e 11 oyunu ile başlayacağız. 2 Ekim’de seyircisi ile buluşacak oyunumuzun ana fikrinde bir faşizm eleştirisi yatsa da, kullanılan distopik figürlerin, günümüzde yaşayan bir esnaf berberi dükkanına fırlatılan bir tür boya olduğunu düşünürsek, faşizmi simgeleyen ögelerin bir amaç değil aksine araçlaştığını, distopyanın bütünüyle değil, lokal bir bölgeye ve günümüze düştüğünü görebilir/sanabiliriz. Faşizmin yalnızca bir mesleğe, bir alana ve kapalı dünyalara değen yönüyle irdelendiği, zaman ve mekan kavramının seyirci tarafından sürekli çelişkiye düşerek kurulması istenen oyunda; 11’e 11 diye adlandırılan bir ölçüyle saçların tek tip kesildiği, kamuya açık alanlarda karşıt görüşlerin açık bir şekilde tartışmasının resmi olarak yasaklandığı, tam da bu yüzden bu tür tartışmaların en çok yapıldığı esnaf berberlerinin bir örgüt evi olarak algılanmaya başlandığı, faşizmin dükkanlardan içeriye tatlılıkla sokulmaya çalışıldığı bir döneme tanık oluyor, toplumsal düzlemde olan hastalıkları asıl kaynağına; bireye doğru giderek sorgularken, bir yandan ‘en iyi ideolojinin'(!) bile bireyin hastalıklarıyla karşılaşınca ne kadar sakatlanabileceği ile ilgili bir tartışmayla karşılaşıyoruz.”

Halil Babür’in hem yazıp hem yönettiğinin oyunun oyuncu kadrosunda ise Evren Erler, Sercan Gülbahar, Barış Gönenen, Murat Engiz, Mert Denizmen ve  Özer Arslan yer alıyor. Oyun 2-3-9-10-23-24 Ekim tarihlerinde seyirciyle buluşacak._V8B4649

Ayrıca, geçen sezonun açılış oyunu olan Engin Alkan’ın Carson  McCullers’ın romanından esinlenip yazıp yönettiği tüm sezon kapalı gişe oynayan,  Sadri Alışık ödülleri müzikal dalında “yardımcı erkek oyuncu adayı”, Afife Jale Ödülleri Genç Kuşak Oyuncu Adayı, Direklerarası Ödülleri “en iyi müzikal” ve “en iyi müzik”, Ekin Yazın Dostları Ödülleri “en iyi küçük salon oyun” olan Küskün Müzikal ise Kasım ayından itibaren seyircisi ile buluşmaya devam edecek.

Pınar Yıldırım sezonun ilerleyen aylarında başka oyunlar ile seyirci karşına çıkacaklarını anlatıyor:

“Aralık ayında ise Pınar Yıldırım ve Caner Erdem’in birlikte yöneteceği Barış Atay’ın oynayacağı faşizm ve toplum üzerine yeni oyunumuz sahne alacak. Ocak ayında Özer Arslan’ın yönetiminde bir uyarlama ile seyircimizin karşısına çıkacağız. Sezonun ikinci yarısı ise yine Engin Alkan yönetiminde bir müzikal ile izleyicilerimizi buluşturacağız. “

Son olarak sezon açılışını umuda uçurtma uçurarak başlayacak olan Emek Sahnesi, tüm seyircisini ekimin ilk günü Moda Sahil’e uçurtmaları ile bekliyor.

Duygu Dalyanoğlu / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla