Ekonomania

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fotoğraf_2(4)Mimesis Haber/Yaz boyunca tek tük devam eden tiyatro oyunlarından sonra gruplar yavaş yavaş yaz boyunca yaptıkları hazırlıkları seyirciyle buluşturmaya başladı.

Theater an der Ruhr ve Kumbaracı50 ortak yapımı olan Ekonomania 18 Eylül’den başlayarak Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenmeye başladı. Gösterimler 21 Ekim’e kadar devam edecek. Oyun Kasım ayında Almanya’da sahnelenecek. Daha sonra izlemek isteyen seyirciler için gösterimler Aralık ayında yeniden Türkiye’de başlayacak.

Yiğit Sertdemir’in kaleme aldığı oyun Recai Hallaç tarafından çevrilerek Roberto Ciulli yönetimine teslim edilmiş. Oyun, iki grubun hem sahne üstü hem de teknik işbirliğiyle kotarılmış. Ekonomania yaklaşık 100 dakikalık ve tek perdelik bir prodüksiyon.

Ekonomania ismi temel olarak ekonomi ve mania(çılgınlık) kelimelerinden oluşturulmuş bir terim. Simmel’in de vurguladığı üzere hayatın her parçasının ekonomik ilişkilere indirgenmesine atıf yapıyor. Oyun esasında uzun bir planlama dönemi geçirmiş. Özlem Ünaldı’nın Roberto Ciulli ve Yiğit Sertdemir’le gerçekleştirdiği söyleşide oyunun yaratıcıları, projeyi birbirlerini daha da tanıdıkları, ortak üretimin, dramaturjinin ve sahnelemenin amaçlandığı bir araştırma süreci olarak tanımlıyorlar.

Oyunun genelinde Türkçe ve Almanca birlikte kullanılıyor ancak hali hazırda tercih edilen dramaturjik yaklaşım ve sahneleme kendi dilini yaratmaya çalışıyor. Bu sayede oyun kendini dilin kısıtlamalarından kurtarmayı amaçlıyor.

Ekonomania sezonun henüz başında seyirciyi şaşırtacak ve izleyenlerin kafasını karıştıracak gibi görünüyor. Ekonomania’da Aslı Can Kortan, Dagmar Geppert, Ferhat Keskin, Gülhan Kadim, İsmail Sağır, Matthias Flake, Peter Kapusta, Petra von der Beek, Recai Hallaç, Rupert Seidl, Sinem Öcalır ve Steffen Reube oyuncu olarak yer alıyorlar.

 Bilal Akar / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla