EKİP İki Oyunla Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ekipMimesis Haber / 2010 yılında kurulan genç tiyatro topluluğu EKİP kısa sürede tiyatro camiasının yakından takip ettiği topluluklar arasında yerini aldı. Adından da anlaşılacağı üzere, tiyatro sanatının bir “ekip işi” olduğuna inanan grup repertuar oluşturmaktan sahne tasarımına, dramaturji aşamasından teknik çalışmalara kadar her şeyi grup üyelerinin tümünün ortak katılımıyla gerçekleştirmeye çalışıyor. “Havasını soluduğu ülkenin meseleleriyle ilgili, farklı sosyal sınıflara ulaşabilen, dönüştürebilen, nitelikli, çağdaş, dürüst ve samimi bir tiyatro yapmayı” hedefleyen EKİP 4 yıl içinde 7 farklı oyun sahneledi.

Geçtiğimiz sezon ise 3’ü yeni 5 oyunla sahnedeydi. (Largo Desolato, Parti, Öğüt, Arap Gecesi ve İki Kapılı Ev). İstanbul seyircisi bu sezon “İki Kapılı Ev” ve “Öğüt”ü izleyebilecek. Grup bu kararı şöyle açıklıyor: “Geçen sezon kendimizi epey bir yorduğumuzu hissettik. Bizim gibi kendine ait bir mekânı olmayan ve çalışma disiplinin doğası adından anlaşılabilecek bir tiyatro için bir sezon içinde 5 farklı oyunu sahnede tutmak, bir ayın neredeyse yarısında sahneye çıkmak oldukça yorucuydu. Biraz da bu yorgunluğun etkisiyle olabilir, bu sezona girerken önceki sezondan bu sezona yalnızca 2 oyunu devam ettirme kararı aldık. Öteki oyunlarımız İstanbul içinde bu sezon sahnede olmayacak, yalnızca -gelen teklifler doğrultusunda- turne gerçekleştirecekler.”

Sezon “İki Kapılı Ev”le Açılıyor

Mayıs ayında 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyerini yapan “İki Kapılı Ev” İspanyol yazar Pedro Calderón De La Barca’nın 1629 tarihli “İki Kapılı Evi Koruması Güç” adlı komedisinin bir uyarlaması. Öyküsü şöyle: “Don Lisardo adındaki genç soylu, uşağı Calabazas’la birlikte, sevdiği kadının peşinden Ocaña’ya gelir. Burada çocukluk arkadaşı Don Felix’le karşılaşır. Gerçekte Don Felix’in kızkardeşi olan kişiyi, yani kendi sevdiği kadını, Felix’in sevgilisi zanneder. Don Felix de bir kıskançlık krizi neticesinde ayrı düştüğü sevgilisi Dona Laura’yı Don Lisardo’nun sevgilisi sanar ve ardı ardına geliveren bir yığın yanlış anlamayla olaylar bir süre sonra içinden çıkılamayacak bir hâl alır.”

Dudilli (Lelio rolünde)EKİP bu hikayeyi nasıl uyarladığını şu şekilde anlatıyor: “Patara adında bir tiyatro patronumuz var.  Kumpanyası için yeni bir oyun ararken eline Calderón De La Barca’nın ‘İki Kapılı Evi Koruması Güç’ adlı oyunu geçmiş. Aşkoş, Mimi, Güzeellik, Dudilli ve Saftirik’ten oluşan ideal (!) kadrosunu vakit kaybetmeden kuruvermiş ve en az kendi kadar ‘tuhaf’ insanlardan kurulu bu kadroyla neredeyse 400 yıllık bu eski oyunu yeniden sahneye koymuş. Bu yüzden biz de oyunumuzun tanıtımını şu cümlelerle yapıyoruz: ‘Kanı kaynayan âşıklar, yanlış anlaşılmalar, gizli buluşmalar, esrarlı kayboluşlar, sır dolu suskunluklar, sevdanın kederiyle yüklü genç omuzlar, soylu beyzadeler ve cingöz uşaklar arasında cereyan eden fırtınalı bir eğlence!… YA DA BUNA BENZER BİR ŞEYLER!’ “

“İki Kapılı Ev” sezona 29 Ekim Çarşamba akşamı, 20.30’da, Tiyatro D22’de başlayacak ve buranın yanında sezon boyunca başka sahnelerde de oynamayı sürdürecek.

Sezona Atölyelerle Hazırlık

Yaz döneminde de “İki Kapılı Ev” üzerine çalışmayı sürdüren grup kadroca Tiyatro Medresesi’ne gidip iki ayrı atölyeye katıldı:  “Oyunda Clownesk bir reji kurmayı denemiştik. Ortaya çıkan sonuç izleyiciyi memnun etmiş olmakla beraber bizim içimize sinmeyen şeyler vardı. Clownesk yazım ve bu yazımı sahnede gerçekleştirme konusunda eksiklerimiz olduğunu düşünüyorduk. Buna yönelik katıldığımız atölyelerden ilki, Jacques Lecoq Uluslararası Tiyatro Okulu mezunlarından oluşan Clout Theatre Company ekibinin yürüttüğü “Şiirsel Beden: Fiziksel Tiyatro Atölyesi”ydi. Nötr Mask ve Mimo Dinamik teknikleri üzerinde durulan bu atölyenin ardından, Güray Dinçol ile Sena Taşkapılıoğlu’nun yürüttüğü “Fiziksel Komedi, Doğaçlama ve Clown (Modern Palyaçoluk) Atölyesi” geldi. Bu atölye, öncekinden bağımsız olarak özellikle Clown disiplinine yoğunlaşmakla birlikte, önceki atölyede aldığımız eğitimin somut faydalarını da açıkça görüp deneyimleyebildiğimiz, oldukça keyifli bir atölyeydi. Söz konusu bir aylık yoğun çalışmanın oyuna olumlu olarak yansıyacağını umuyoruz.”

İlk Turne Almanya’ya

EKİP bu sezonun ilk turnesini “Arap Gecesi” ile Almanya’nın Braunschweig kentine gerçekleştirecek. Interkulturelle Theaterwerkstatt (Kültürlerarası Tiyatro Atölyesi) 2014’e LOT Theater’ın davetlisi olarak 9-19 Ekim tarihleri arasında katılıp 17 ve 18 Ekim’de 2 kez sahne alacak.

Öğüt ise Kasım’da sahnede olacak. O da İstanbul içinde çeşitli sahnelerde oynamayı sürdürecek.

Adam ve Hayat

EKİP yeni proje olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Sezon için yeni bir proje gerçekleştirmek elbette aklımızda ama bunun ne ve ne zaman olacağına henüz karar vermedik. Acelemiz de yok açıkçası. Sezonun ilk yarısında olmayacağından ise eminiz zaten.”

Sezin Gündoğan / Mimesis Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.