DT’de Yeni Sezon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

dt[Kubilay qb Tunçer’in Hürriyet’te yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.] Bir milyon sekiz yüz kırk üç bin bilet. Geçen yıl Devlet Tiyatrosu (DT) böyle muhteşem bir seyirci sayısına ulaşmış. 58 sahnesi var. Bu yıl yerli, yabancı 109 oyun yapıyorlar. Dünyada eşi, benzeri yok Devlet Tiyatrosu’nun. O denli büyük ve köklü bir kurum.

Yeni sezon repertuvarı açıklandı. Pek heyecanlandığımızı söyleyemem. Hep bildik oyunlar. Bir sürü sıkıcı, çağın gerisinde kalmış metin. İyi oyunlar da yapılıyor elbette ama tutarlı bir repertuvar yok. İnsanları meraklandıracak, harekete geçirecek “tiyatroda ne güzel şeyler oluyor, kaçırmayalım” dedirtecek ruh eksik. Bu kaç senedir böyle.

Bu yılın büyük sürprizi ‘Neşe, Dert, Aşk’ adlı oyun. Yakın zamanda kaybettiğimiz büyük ozan Neşet Ertaş’ın hayatını anlatıyormuş. Hem ilginç bir konu hem de tiyatronun bugün yaşanan hayatı yakalaması açısından önemli bir girişim. Umarım çok güzel bir prodüksiyon olur.

DT, festivaller de yapıyor, mâlum. 2015 Ocak’ta, İzmir’de bir Molieré Oyunları Haftası yapacaklarmış. Duyunca çok şaşırdım. Bu, bunca yıldır İzmir’de gerçekleştirecekleri ilk festival olacakmış. Yine İzmir’de, Mart 2015’te Uluslararası Ege Tiyatro Festivali adıyla büyük bir buluşma olacakmış. Gelecek kasım ayında da Ankara’da bir ‘Tek Kişilik Oyunlar Haftası’ düzenlenecek. Merakla bekliyorum. DT oyunlarını, etkinliklerini duyurmayı önemsemez. İnternet sitesinden doğru dürüst bilgi almak için neredeyse Stasi hafiyesi olmak lazımdır. Bırakın yıllık program açıklamayı, bir ay sonra ne oynadıklarını bilmek imkansızdır. Devletin başka hiçbir kurumu vatandaşa bu kadar yukarıdanlık göstermiyor. Tamam, kapatılmasın. Seviyoruz. Ama bir kurumun işleyişi hiç mi değişmez, hiç mi revize olmaz, anlamanın imkanı yok. Adet yerini her şekilde bulur, marifet taşı gediğine oturtmak. DT’nin çağdaş, dinamik ve heyecan yaratan bir kuruma dönüşmesi lazım. Yeni hükümet bunu kolaylıkla yapabilir. Yeni Başbakanımız’dan rica ediyorum. Sanat kurumlarımızı kapatmayınız. Çağdaşlaştırınız. 2023, 2071 gibi hedefler belirlerken tiyatroyu da hesaba katınız.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.