Anadolu’nun Zeybeği, Break Dansa Karşı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

anadolu-nun-zeybegi-break-dansa-karsiRed Bull Anadolu Break’ projesi çerçevesinde Anadolu’yu gezecek olan ikili, Doğu ve Batı’nın danslarını harmanlayacak. Organizasyonun ilk durağında Aydın’a giden dansçılara Anadolu’nun cesur zeybekleri meydan okudu. Zeybek ile break dansın karışımı olan zey-break tarzı ise izleyenlerin beğenisini kazandı.  Ünlü dansçılar Denizli’de  kaşık oyunu, Kars’ta ise Kafkas danslarını öğrenecek. Onların 3 değişik şehirde yaşayacakları dans tecrübeleri, bir belgesele dönüşecek. Yönetmenliğini Taylan Mutaf’ın üstlendiği belgesel, tüm dünya kanallarına servis edilecek.

Aydın’da efeler tarafından coşkulu bir şekilde karşılanan break dansçılar, Dampınar köyündeki sünnet düğününe yer aldı . Brezilyalı Neguin ve ABD´li Roxrite çiftinin zeybeklerle beraber sergiledikleri danslar çok büyük beğeni topladı. çift peşinden Afrodisias antik kentini ziyaret etti. Tiyatroda davul zurna eşliğinde havada taklalar atan b-boylar ve zeybekler görsel bir şov sundu.

Zey-break projesinin fikir babası Kadir Memiş, Bilecikli Yörük bir ailenin çocuğu. 10 yaşındayken Almanya’ya ailesinin yanına göç etmek mecburiyetinde kalmış. Berlin sokaklarında tanıştığı break dans onu yaşama bağlayan tek şey olmuş. Hiphop dansıyla büyüyen Memiş, mahalli dansları öğrenmeye karar verdiğinde karşısına Ege Üniversitesi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları bölümü öğretim üyesi Abdürrahim Karademir çıkmış. Onun hazırlamış olduğu CD ile zeybek öğrenen Memiş, Anadolu danslarının dünyada tanınması için Red Bull’a öneri götürmüş. Projesi itiraf edilince de Dünya Dans Şampiyonası’nda en iyi break dansçı seçilen Roxrite ve Neguin yanına alıp Anadolu yollarına düşmüş. Projenin danışmanı Karademir, kökleri Osmanlı’ya dayanan zeybek’i break dansla bir araya getiren bu proje ile alakalı bazı negatif tenkitler aldıklarını söylüyor. Bu eleştirilere katılmayan Karademir, projenin kültürleri bir araya getirdiğini, ülkeler arasındaki dostluk, sevgi ve saygıyı artırdığını planlıyor .

Türkiye’de kendisini adeta ülkesinde gibi hissettiğini dile getiren Brezilyalı Neguin, zeybek dansında müzik ve hareketler arasında muazzam bir uyum olduğunu söylüyor. Nuguin, zeybekteki bazı hareketleri kendi stiline ekleyeceğini anlatıyor. Roxrite ise projenin bir parçası olduğundan dolayı kendisini sevinçli hissettiğini belirtiyor. Roxrite, “Zeybeklerle aynı ortamda dans ediyor olabilmek benim için bir onurdur.” diyor.

ajans34

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.