Alkole Rekor Cezalar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hurremKültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu, Ankara Devlet Tiyatrosu’nca (DT) “Hürrem Sultan” adlı oyunun turne kapsamında sahnelendiği KKTC’den dönüşte, oyunun dekor ve kostümlerinin taşındığı resmi araçta “yurda kaçak içki sokmaya çalıştığı” ortaya çıkan ve haklarında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca da dava açılan oyuncu ve teknik ekip için DT Genel Müdürlüğü’nden rekor cezalar istedi. Raporunda, söz konusu eylemin “Türkiye’nin itibarının zedelendiği” gerekçelerine yer veren kurul, bazı oyuncular ve teknik ekip için “devlet memurluğundan men cezası” talep etti. Olaya adı karışan teknik ekibin tümü, DT tarafından işten çıkarılırken haklarında men istenen oyuncular için bir alt ceza uygulandı. Kültür Sanat-Sen de “cezaların rekor düzeyde olduğu ve bazı çalışanlara haksızlık yapıldığı” gerekçesiyle bakanlık ve DT aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.

Ankara DT yapımı “Hürrem Sultan” adlı oyun, KKTC turnesi kapsamında sahnelenmiş, ancak dönüşte oyunun kostüm ve dekorlarının taşındığı resmi araç, Mersin Limanı’nda durdurulmuş ve aracın içinde “kaftanlara sarılı 538 şişe kaçak alkol ve 22 paket kaçak çay” bulunmuştu. Olayın ardından da Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca oyunda görevli oyuncu ve teknik ekip hakkında, “5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Yasası” kapsamında soruşturma başlatılmıştı. Kısa bir süre sonra da DT Genel Müdürlüğü’nce olayda adı geçen oyuncu ve teknik ekip Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Genel Müdürlük Disiplin Kurulu ise yaptığı soruşturmada “mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilmesinin mümkün olmadığı” gerekçesiyle dosyayı Bakanlık Teftiş Kurulu’na göndermişti. Teftiş Kurulu, raporunu tamamladı.

 Olay basite indirgenemez

Kurulun raporunda, “Eylemin uluslararası sanatsal faaliyet kapsamında işlenmiş olması dikkate alındığında, olayın basite indirgenerek değerlendirilmesi mümkün görülmemiştir” denildi. Raporda ayrıca “olayın devletin resmi hizmete mahsus araçla gerçekleştirildiği ve bu nedenle Türkiye’nin itibarının zedelendiği”ne de yer verilerek alkollü içeceklerin tümünün “teknik ekibe ait olduğunun belirlendiği” kaydedildi.

DT onayladı

DT Genel Müdürlüğü’nün de kurulun verdiği kararları onayladığı ve teknik ekibin tümünü işten çıkardığı, oyuncular için de bir alt cezanın uygulandığı belirtildi. Sayman Y.U’nun durumunun da 24 Haziran’da Yüksek Disiplin Kurulu’nda görüşüleceği kaydedildi. Kültür Sanat Sen ise “cezaların rekor düzeyde olduğu ve bazı çalışanlara haksızlık yapıldığı” gerekçesiyle DT ve bakanlık alehine dava açacak. Sendikanın itirazlarından birinin de cezaların özerk yapıya sahip DT’nin Disiplin Kurulu’nca değil, doğrudan bakanlık tarafından verilmesi olduğu dile getirildi

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla