Aspendos’tan Aryalar Yükselecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

arya[Burcu Cansu Ankara’nın Birgün Gazetesi’nde yayınlanan haberini aktarıyoruz.] Anadolu kültürü ve Anadolu’da doğarak dünyaya yayılan uygarlıkların oluşturduğu Evrensel Dünya Kültürü yirmi bir yıldır her yaz doğduğu topraklardan dünyaya sesleniyor. Devlet Opera ve Balesi tarafından düzenlenen 21’inci Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali 30 Ağustos-24 Eylül tarihleri arasında Aspendos Antik Tiyatrosu’nda gerçekleşecek.

SEKİZ MUHTEŞEM GECE
Antalya’nın doğal güzellikleri ve beraberinde sanatın dil, din, ırk ve sınır tanımayan yapısı ile Aspendos gibi tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan olağanüstü akustiğe sahip bir antik tiyatroda yapılıyor olması, 21. yaşını kutlayan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’ne ayrı bir anlam kazandırıyor. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 2 bin yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nda opera-bale eserlerinin en güzel örnekleri her yıl yerli ve yabancı geniş izleyici kitlesiyle buluşturacak. Festival kapsamında, İzmir, Mersin, Antalya, Ankara, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin yanı sıra yabancı konuk topluluklar Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu ile İtalya – Sicilya, Taormina Festival Operası’nın sahneleyecekleri eserlerle Aspendos Antik Tiyatrosu bin bir gece masallarına eşdeğerde sekiz muhteşem gece yaşatacak.

***

Festival konukları ve festival programı
*21’inci Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin açılışı Giuseppe Verdi’nin ihtişamlı eseri “Aida” Operası ile 30 Ağustos Cumartesi gecesi, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

*Festivalin ikinci gecesi olan 3 Eylül Çarşamba gecesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi, müzikleri ve müzik düzenlemesi C. Pugni ve B.Hoinic’e ait “Notre Dame’ın Kamburu” adlı bale eserini sanatseverlerle buluşturacak.

*6 Eylül Cumartesi gecesi festivalin ilk yabancı konuk topluluğu olacak Macar grup, Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu, “Operetler Galası” isimli gösteri-konserleriyle seyirciyle buluşarak, sahne sanatlarının eğlenceli, ritmik, renkli dünyasını gözler önüne serecek.

*Antalya Devlet Opera ve Balesi, 10 Eylül Çarşamba gecesi, Giuseppe Verdi’nin bestelendiği günden bu yana dünya opera repertuvarının vazgeçilmez eseri “La Traviata” eserini sahneleyecek. Ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas’nın 1848 yılında yazdığı Kamelyalı Kadın romanı temelinde şekillenen, Paris’in salon kadınlarından güzel Violetta ile masum aşık Alfredo unutulmaz aryaları ve çaresiz aşk öyküsü sanatseverlerin karşısında olacak.

*13 Eylül 2014, Cumartesi gecesi, Merih Çimenciler’in sahneye koyduğu “Harem” balesi, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Yurtiçi ve yurtdışında birçok kez sahnelenen ve seyirci tarafından ilgiyle karşılanan eserde, Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve birbiriyle savaşan güçlerin eylemleriyle yazgıları belirlenen genç kadınların yaşadığı Harem’deki entrikaları, Çeşmidil, Gülbeden ve Kemal etrafında gelişen çarpıcı aşk öyküsüyle anlatılıyor.

*Aspendos Antik Tiyatrosu, 17 Eylül Çarşamba gecesi, tarihi bir karakteri ağırlayacak. Büyük Hun İmparatoru “Attila”’yı konu alan Giuseppe Verdi’nin ünlü operası Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

*Sicilya’nın kültürel, sanatsal, turistik faaliyetleri ile ünlü kasabası Taormina’da düzenlenen ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün karşılıklı kültürel –sanatsal faaliyetler içerisinde olduğu Uluslararası Taormina Festivali’nden ülkemize gelen Taormina Festival Operası, 20 Eylül Cumartesi gecesi Giacomo Puccini’nin ölümsüz eseri “Tosca”yı sahneleyecek.

*24 Eylül Çarşamba gecesi, 21’inci Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, kapanış temsili olan “Herkül” operası, ünlü opera bestecisi G.F.Handel’in büyülü müziği ile sanatseverlere gelecek yıla kadar veda edecek.

 Birgün

Paylaş.

Yanıtla