Wilde’ın Kâbusa Dönüşen Aşkı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

wildein-kabusa-donusen-aski-19939-669x321Oscar Wilde’ın sevgilisinin babasına açtığı hakaret davası hayatını kâbusa çevirmişti. Wilde’ın karanlık günlerini, torunu Merlin Holland tiyatroya uyarladı. 100 yıl sonra ortaya çıkan belgelerden esinlendiğini söyleyen Holland, oyunu anlatan bir yazı kaleme aldı.

Efsane yazar Oscar Wilde’ın parıltılı kariyeri, aşk yaşadığı Lord Alfred “Bosie” Douglas’ın babasına açtığı davayla düşüşe geçmişti. Wilde’ın torunu Merlin Holland, yazarın hayatını karartan davayı ve davayı uyarladığı tiyatro oyununu anlatan bir yazı kaleme aldı.

Yazar, Queensberry Markisi’nin oğlu, “Bosie” lakaplı Lord Alfred Douglas’la yaklaşık dört yıl süren çalkantılı bir aşk yaşamıştı. Bu ilişkiden ziyadesiyle rahatsız olan Marki, ilişkiyi bitirmesi için oğluna defalarca baskı yaptı. Baskılara istediği yönde cevap alamayan Marki, çareyi yazarın sürekli takıldığı Albemarle Kulübü’ne, Wilde’ın “eşcinsel” olduğunu ima eden bir kart bırakmakta buldu.

ÖNCE KIŞKIRTTI SONRA İHANET ETTİ

Dönemin şartlarına göre skandal niteliği taşıyan bu olay sonrasında Bosie, Wilde’ı, babasına hakaret davası açması için kışkırttı. Londra’da çok tanınan bir adam olan Wilde, Marki’ye dava açtıktan sonra hayatı altüst oldu. Bunun üzerine Wilde, bir de Bosie’nin ihanetiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Dava sürecini kaleme alan Holland, “Yedi hafta süren dava sürecinde neler yaşandı” diye sordu ve cevabı şöyle özetledi: “Davanın görüldüğü Old Bailey Mahkemesi, ‘Dava detayları yayımlanmaya uygun değil’ diye rapor vermiş. Şahsî görüşüme göre 1912’de, kimin yayımladığı belli olmayan Oscar Wilde: Three Times Tried adlı kitap, davayla ilgili en doğru kayıtları sunuyor. Öyle ki 50 yıl boyunca Oscar Wilde davalarıyla ilgili tek kaynak olarak kalmış.”

KİMDE OLDUĞU ONDA SAKLI

Holland’a esin kaynağı olan yeni mahkeme kayıtlarıysa 2000’de Britanya Kütüphanesi’nde düzenlenen bir sergide eline geçmiş. Yazarın, sergiye yardımcı olduğu sırada, elinde hakaret davasına ait stenografi metinleriyle kütüphanenin kapısından bir adam girmiş. Holland, yazısında, 100 yıldır kimde olduğunu söylemediği bu metinlerin, Wilde’ın kendisi tarafından kaleme alındığını ifade ediyor. Holland’a göre metinlerde yazılanlar, Wilde’ın eserlerini “ahlaksızlık ve müstehcenlik” suçlamalarına karşı fazlasıyla korumuş. Hem de bugüne kadar bilinenden daha fazla. Ayrıca bilinen kayıtlarda yer almayan başka bir bilgi daha var; Wilde, Bosie’yi çok sevdiğini açıklıyor.

MAHKEMEDEKİ ZOR ANLAR

Holland, tüm bu yeni kayıtları bir tiyatro oyununa dönüştürdü. Wilde’ın mahkeme salonunda geçirdiği sekiz günlük süreci bir oyuna uyarlamanın zor olduğunu dile getiren Holland, her davayı bölüm bölüm ayırmış ve eşit zaman ayırmış. Londra’daki St. James Tiyatro Salonu’nda geçen hafta galasını yapılan oyun sergilenmeye devam ediyor ve oldukça da ilgi çekiyor

Taraf

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.