Uluslararası Edinburg Festivali Programı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ Uluslararası Edinburg Festivali’nin başkanı Jonathan Mills, festivalin bu yılki ana temasının, Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yılını anmak amacıyla, kültür ve anlaşmazlık arasındaki ilişki olacağını açıkladı.

New York Times, 18 Mart 2014, Çeviri: Didem Karanfil

EIF

8-31 Ağustos arasında gerçekleşecek festivalde, Glasgov’da 23 Temmuz’da başlayan İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları’na uygun olarak bu ülkelerin çalışmaları merkezde olmak üzere 43 ülkeden 2400’ün üzerinde sanatçı yer alacak.

Roma Munro’nun yazıp Laurie Sansom’un yönettiği İskoçyalı krallar üçlemesi “The James Plays” oyunu İskoçya Ulusal Tiyatrosu ve Londra Ulusal Tiyatrosu’nun ilk ortak yapımı olarak festivalin önde gelen prodüksiyonlarından birisi. Diğer büyük çaplı prodüksiyonlar Valery Gergiev’in yönettiği Mariinsky Opera ve Orkestrası için Yannis Kokkos’un sahneye koyduğu Berlioz’un “Les Troyens” oyunu, Tanztheater Wuppertal Pina Bausch’un “Sweet Mambo” gösterisi, Heiner Goebbels’un sahneye koyduğu Harry Partch’in “Delusion of the Fury” adlı müzikal parçası, Benjamin Britten’ın nadiren sahneye konan Aldeburgh Music ile işbirliği ile sahnelenen “Owen Wingrave” prodüksiyonları.

Samoalı koreograf Lemi Ponifasio, yeni “I Am” projesisini sergileyecek ve Martha Graham ekolünden koreograf Fang-Yi Sheu “Gnosis”’i, koreografı Akram Khan ile birlikte yeniden yorumlayacak. Birinci Dünya Savaşı temalı etkinlikler Kronos Quartet, bestekar Aleksandra Vrebalov ve film yapımcısı Bill Morrison’ın ortak çalışması olan “Beyond Zero: 1914 -1918”, Flaman yönetmen Luk Perceval’in sahneye koyduğu tüm dünyadan savaşa ilişkin metin ve aktörlerin sergilendiği “Front” eseri, 1913’lerde Paris’teki genç sanatçıların hikayesini anlatan Vladimir Pankov’un yönettiği, Uluslararası Çehov festivalinin yardımlarıyla sahneye konan “The War” adlı eseri.

Festivalin, Glasgow 2014 kültür programına resmi katkısı Güney Afrika’ya odaklanan çalışmalara yer vermesi olacak. Festival, Güney Afrika’da demokrasinin 20. yılını kutlamak amacıyla Ella Spira ve Ladysmith Black Mambazo’nun desteklediği Mark Baldwin’in “Inala” isimli dans gösterisini içeriyor. Handspring Puppet Company, 1994’te demokrasiye geçişin ardından Güney Afrika’da kurulan ‘Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun temellerine dayanan 1998’de sahnelediği “Ubu and the Truth Commission” eserini yeniden yorumlayacak.

2014 festivali Jonathan Mills’in sekizinci ve son festivali olacak. Ekim ayında Fergus Linehan başkanlığı devralmış olacak.

Paylaş.

Yanıtla