Tiyatroların Ödenek Zamanı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatroKültür Bakanlığı, yeni sanat sezonu için başvuru sürecini 15 Temmuz’da başlatıyor. Ödeneklerin dağıtımında siyasi düşüncenin öne çıktığını düşünen sanat çevreleri, eşitliğin olması gerektiğini söylüyor. TOBAV Başkanı Tamer Levent, “Gezi olaylarına destek veren tiyatrolara ödenek verilmedi.” diyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı her yıl özel tiyatroları desteklemek için ödenek ayırıyor. Ancak geçtiğimiz sanat sezonunda ödeneklerin dağıtımında siyasi düşüncenin öne çıktığı eleştirisi yapıldı. Birçok profesyonel tiyatro, bakanlığın kendilerini muhalif oldukları gerekçesiyle dışladığı iddiasında bulundu. Bunlardan Dostlar Tiyatrosu ise bakanlıkla mahkemelik oldu. Bakanlığın Gezi olaylarına destek verdikleri için kendilerini cezalandırdıklarını belirtti. Tüm bu tartışmalar ışığında bakanlık yeni sanat sezonu için başvuru sürecini 15 Temmuz’da başlatıyor. Profesyonel tiyatrolar, çocuk oyunları tiyatroları, amatör tiyatrolar, geleneksel tiyatrolar bakanlıktan ödenek alacak tiyatro grupları arasında yer alıyor. Sanat çevreleri ise eşitliğin olmasını istiyor.

Konuyla ilgili konuşan Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) Başkanı Tamer Levent, önceki yıllarda komisyonda görev aldığını söyledi. O dönemde hükümetin komisyona müdahalesini görmediklerini belirten Levent, geçtiğimiz yıl Gezi olaylarına destek veren tiyatro ekiplerine ödeneğin verilmediğini aktardı. Komisyonun bağımsız karar aldığı düşüncesinin sorgulanmasına yol açtığını ifade eden Levent, “Geçen yıl bu uygulamayı yapan bir yapı demokrasinin temel ilkelerini belli ölçüde çiğnemiş oldu. Bu konuda tepki de aldılar ama komisyon üyeleri yetkilerini ya kullanmadı ya da onlara yetkileri kullandırılmadı. Bu yılki başvuruları değerlendirebilirler, bu yıl bir fırsattır. Gezi’ye katıldıkları için ödenek verilmediği söylenen tiyatrolar her zaman en yüksek ödenekleri alan en başarılı tiyatrolardı. Bu yıl ödeneklerini alabilmeleri gerekir.” dedi. Levent, bakanlığın ‘Ödenekleri geleneksel, amatör ve yerli oyun projesi veren tiyatro gruplarına yoğunlaştırdık.’ şeklindeki savunmasını da değerlendirdi. Mevcut yönetimin geleneksel sanata bakışında sıkıntı olduğuna işaret eden Levent, gelenekselliğe çok önem veren ancak yerellikte kalmayıp, sanatlarını dünya çapına taşıyan Çin ve Japonya’yı örnek gösterdi. Türkiye’de ise geleneksellikten, yerliliğin anlaşıldığını belirten Levent, “Hem geleneksel hem evrensel hem de akademik hüviyete sahip, kurumsallaşmış yurt ve dünya çapında tanınmış sanatkârlar temas kurulması gereken kişiler gibi görülmüyor. Hükümetin yaklaşımının doğuda ve batıda dünyanın gelişmiş ülke standartlarına pek uymadığını düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.