Kalamata Dans Festivali 20 Yaşında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

imagesAtina’nın gözde sahil kesimi Kalamata, Yunanistan’ın dans merkezi olarak anılıyor. Kalamata Dans Festivali 20 yıldır düzenleniyor ve her yıl dünyanın dört bir yanından dansçıları ağırlıyor.

17 / 24 Temmuz tarihleri arasında perdelerini açan dans festivalini artistik direktörü Vicky Marangopoulou yorumladı:

‘‘Bu yıl Kalamata Dans Festivali’nin 20. yaşını kutluyoruz. İlk başlarda etkinliği deneysel bir çalışma gibi yürüttük. Çünkü Yunanistan yeni bir festivalle tanışıyordu. Modern dansı tanıtmak istiyorduk. Yunan seyirci ise bu dansa aşikar değildi.’‘

Filistin’in yerel dansı Dabke’nin de sergilendiği etkinlikte isimlerini danslarından alan ‘Badke’ grubu sosyal ve kültürel olayları sanatlarıyla anlattı. 10 Filistinli dansçı ve Flaman Kraliyet Tiyatrosu baletlerinin sahne şovu beğeni topladı.

Kalamata Dans Festivali’nde yer alan oyunlardan biri de orijinal ismiyle Sakınan Göze Çöp Batar oldu. Fransız koreograf Christian Rizzo’nun hazırladığı solo performans Sakınan Göze Çöp Batar’da Kerem Gelebek sahne aldı.

Koreograf Christian Rizzo: ‘‘Bu gerçekten senaryolaştırılmış bir dans gösterisi. Çevre, ışık, alan, müzik ve kullanılan elementler güzelce kombinelendi. Evet tüm bu değerler performansı görsel bir bütün haline getiriyor. Tıpkı Kerem’in dansı gibi ışık da, sahne dekoru da dansın bir parçası’‘ sözleriyle performansı anlattı.

Dansçı Kerem Gelebek ise: ‘‘Dansın her detayı kaleme alınmış olsa da, sahne bana rahat hareket imkanı veren geniş bir alandı. Her defasında farklı hissetmemi sağladı’‘ dedi.

Festivalin ilk 20 yılında 276 performans sergilendi ve 92 tanesi uluslararası dans gruplarının 42 tanesi ise Yunan dansçıların sahnelediği performanslardı. Kalamata Dans Festivali günümüzde Yunanistan’ın en önemli kültürel etkinlilerinden biri olarak kabul ediliyor.

Euronews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.