İştisan’dan Açıklama: “Tiyatroyu Tiyatrocular Yönetir”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

iştisanİstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) Hilmi Zafer Şahin’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeliği görevinden 1 Temmuz’da görevinden istifa etmesiyle ilgili haberlere dair açıklama yaptı.

İstifası nedeniyle açıklama yapmaya Şahin Şehir Tiyatroları’nda dramaturg olarak devam edeceğini söylemişti. İŞTİSAN istifanın kamuoyuna “yönetim krizi” olarak yansıdığını ancak bunun bir yönetmelik krizi olduğunu söyledi.

İŞTİSAN açıklamasında 2012’de gerçekleşen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak bürokratlara devredilmesine yol açan yönetmelik değişikliğine yer verdi.

Tiyatroda özerklik vurgusu

Açıklamada yönetmelik değişikliğinin işlemediği, tiyatroyu tiyatrocuların yönetmesi gerektiğinin altı çizilerek duyuruldu.

“Vesayetçi bir zihniyetle, tiyatro yönetimini bürokratlara teslim eden, tiyatronun en üst organı olan Yönetim Kurulu’nun başkanlığına İBB Genel Sekreter Yardımcısı’nı atayan, Genel Sanat Yönetmenliği’ni aşağılayarak işlevsizleştiren 2012 Yönetmelik Darbesi’nin sonuçlarını yaşamaktadır, Cumhuriyet’ten de yaşlı İstanbul Şehir Tiyatrosu.”

“2012 Yönetmelik Darbesi’ni izleyen iki sezonun başarı bakiyesi, tiyatro bünyesinin bürokratik vesayete uyum sağlamasının imkansızlığını da ortaya koymuştur.”

“Sanat, büyük zamanda ‘inatçı’ kimliğini defalarca gösterdi. ‘Sanata karşı inat’ ise tarihte hiçbir zaman başarılı olamadı.  İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun 100. yılını sessiz sedasız geçiştirmeye çalışmanın mahcubiyeti, bu yersiz ‘inatlaşma’ artık son bulsun. “

“İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun ‘özerk’liğini sağlayacak bir yeniden yapılanma hamlesine bugün hemen başlayabiliriz.“

“Bürokratik vesayet denendi. Olmadı. Çünkü tiyatroyu tiyatrocular yönetir.”

Yönetmelik değişikliği istifaları

2012’deki yönetmelik değişikliğiyle İstanbul Şehir Tiyatroları’nda “repertuar kurulu” yerine “edebi kurul” geldi. Bu kurulun başında bir bürokrat oluyor.

Genel sanat yönetmeninin başında olduğu ve yedi kişiden oluşan yönetim kurulunun başkanlığına ise Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı getirilirken; Başkan yardımcısı ise Kültür Daire İşleri Başkanı oluyor.

Yönetmelik değişikliğini izleyen günlerde Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu ve altı yönetim kurulu üyesi ile 1996-2000 yılları arasında Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği yapan, dört yıldır da Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın sanat danışmanlığı yapan Kenan Işık istifa etmişti.

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.