Kültür-Sanatla Anma Günleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zafer Diper

Tiyatronun, yazmanın yanı sıra iş edindiğim önemli diğer bir konu: Kadıköy’deki kültür-sanat etkinlikleriyle anma günleri… Değil istanbul’da Türkiye’de benzersiz, yaptığımız sayısı doksanı bulan etkinlikler dizelgesinde kimler yok ki yıllardır; Pir Sultan Abdal’dan Ruhi Su’ya, Brecht’ten Orhan Veli’ye, saymakla bitmez…

Sonuncusu da 3 Haziran’daki Nâzım gecesi. Etkinliği birlikte düzenlediğimiz Cuma Bolat’a “iyi ki basına haber geçmemişsin, daha da bir duyurulsaydı o zaman ne yapardık?!” diyorum. Nedeni, salonun tıklım tıklım oluşu, yer bulamayıp geri dönenlerin çokluğu…

Gelelim bu cumartesi günkü anma etkinliğine…

Geçen ay bir telefon geldi. Arayan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’ti. “Maden ocakları-özelleştirme”yi irdeleyen ve gündemle örtüşen “Talan” oyununumuzun Bergama’da sahnelenme olanağının olup olmadığını sordu, büyük bir istek ve duyarlılıkla. “Ne yazık ki,” diyerek, on yıl öncesi bir yapımın yeniden sergilenmesinin olanaksızlığını dile getirdim ben de. Ancak söyleştikçe ortaya başkaca bir etkinliğin gerçekleştirilebilmesi olasılığı çıktı ve giderek de somutlandı ve sonunda adı kondu: “Türkiye’de İş Cinayetlerinde Soma Örneği” … İzlencesi şöyle: Başkan açılış konuşması yapacak, sunuculuğu Tuğçe Onbaşı üstlenecek, ben sinevizyon eşliğinde şiirler okuyacağım, gazeteci-yazar Hasan Uysal konuşmacı olarak katılacak, Metin Yeğin’in “Tower Madeni” belgesel filmi gösterilecek, Soma’dan bir maden işçisiyle söyleşilecek ve Deniz Güneş bağlamasıyla sahne alacak…

Mehmet Gönenç’e “sağolun” derken, diğerlerine de “darısı başınıza” diyelim…

Hani istem odur ki, anmalarla da sürekli diri tutalım, örneğin kültür-sanatın aracılığıyla, başta Gezi ve Soma’yı. İş Cinayetleri derken de, ne kadar yazılıp çizilse şunları anımsayalım yeniden:

“Türkiye’de İş Cinayetleri Almanağı”nda yaşamlarını yitirenlerin 2012’de en az 878, 2013’te en az 1235 olduğu yazmakta. Türkiye, iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü… Adalet Arayan İşçi Aileleri her ayın ilk pazar günü Galatasaray Meydanı’nda “Vicdan ve Adalet Nöbeti” tutmakta. Her gün 5 ile 8 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetlerinin kaza ya da alın yazısı olmadığını vurgulayarak herkesi dayanışmaya çağırıyorlar. Çabaları, iş cinayetlerine neden olan tüm idari birimlerdeki sorumluların yargılanması için…

DİSK Araştırma Enstitüsü,Türkiye’de yaşanan iş cinayetleriyle ilgili; işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yaşanan sorunları ortaya koyan raporda, iş kazalarının yüzde 90’ının kayıtdışı olduğunu belirtiyor…

Madenlerde her yıl ortalama 43 kişi ölüyor…

“Olumsuz”dan yana ne varsa onlarda en başa güreşiyor Türkiye’de hükümet; maden ölümlerinde ülkeler arasında birinciliği de kimseye kaptırmıyor, 2014 yılının Haziran ayının şu günlerinde…

Birgün

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Zafer Diper

Yanıtla