Konak’ta Sokaklar Sanatla Buluştu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft256_mf3471436Konak Belediyesi’nce bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Mehmet Ulusoy Sokakta Tiyatro Festivali’nin açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde İzmirli tiyatro sanatçılarının oluşturduğu dev kortej büyük ilgi gördü.

Konak Belediyesi’nce beş yıllık bir aradan sonra yeniden yaşama geçirilen Mehmet Ulusoy Sokakta Tiyatro Festivali’nin 4’üncüsü görkemli bir açılışa sahne oldu. 2005 yılında yaşama veda eden İzmirli tiyatro oyuncusu ve yönetmen Mehmet Ulusoy’un anısına düzenlenen festival, İzmirli tiyatro sanatçılarının Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde oluşturduğu dev kortej yürüyüşüyle başladı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da katıldığı yürüyüş coşkulu ve renkli geçti. Alsancak’ı karnaval havasına büründüren kortejin geçişi sırasında caddedeki kalabalık büyük ilgi gösterdi. Farklı kostümleriyle dikkat çeken tiyatro sanatçılarını gören İzmirliler, bol bol fotoğraf çekerek yürüyüşü ölümsüzleştirdi. Kortejde yer alan sanatçılar da sanatta üretme özgürlüğünü kısıtlayan Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa tasarısına tepki gösteren pankartlar taşıdı.

“YAŞASIN SANAT, YAŞASIN ÖZGÜRLÜK”

Sevinç Pastanesi önünde noktalanan kortej yürüyüşünün ardından Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, festivalin açılış konuşmasını yaptı. Beş yıllık bir aranın ardından İzmirlileri yeniden sokak tiyatrosuyla buluşturduklarını belirterek, özgürlüğü sokaklarda yaşatan Gezi direnişinin sonrasında sanatı sokaklara taşımanın zorunlu hale geldiğini dile getirdi. Tüm İzmirlileri tiyatro keyfini sokaklarda yaşamaya davet eden, Pekdaş, “Sokaklar hayat demek, özgürlük demek. Biz sokaklarda nefes alıp veriyoruz. O zaman sokakları sanatla buluşturmak, sanatın farkındalık yaratma özgürlüğünü sokaklardan yükseltmek zorundayız. Sokakta Tiyatro Festivali’ne bir ara verilmişti o arayı telafi edelim dedik. Hele hele Gezi sonrası bu telafi zorunluluktu. Bir yandan da Sokak tiyatrosunu Türkiye’ye getiren, devrim için sanat diyen insanı, Mehmet Ulusoy’u anıyoruz. Özgürlük için, yaşam hakları için, yaşasın sanat demek için İzmir’in sokaklarını tiyatroya açmak zamanıydı. Yaşasın sanat, yaşasın özgürlük” dedi.

SANATIN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Başkan Pekdaş’ın açılış konuşmasının ardından festivale katılan tiyatro, oyunculuk okulu ve drama atölyeleri adına Tiyatro Platformu Eşsözcüsü Orçun Masatçı, festivalin açılış bildirgesini okudu. Masatçı, tüm sanatçıları özgürlük için birleşmeye çağırarak, “Siyasal ve tiyatral farklılarımızı ortak bir cephede birleştirmek zorunluluğu mesleğimiz açısından elzemdir. Bu yüzden festivallerin birleştirici gücüyle tüm meslektaşlarımızı tartışmaya, hep beraber Konak’ın sokaklarına gitmeye çağırıyoruz. bugün burada sanat üretmemizi sağlayan, Konak’ta sanatı sokaklara açan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a teşekkür ediyoruz” dedi. 11-14 Haziran tarihleri arasında sanatı sokakta yaşatacak olan 4.Mehmet Ulusoy Sokakta Tiyatro Festivali açılışının hemen ardından tiyatro hızla sokaklara yayıldı. Festivalin ilk gününde Gültepe’de Yaratıcı Drama Atölyesi gerçekleşirken Güzelyalı Fuat Göztepe Parkı’nda Balıklıova Köy Tiyatrosu da ‘Vatan Kurtaran Şaban’ adlı oyunu sergiledi. Festival kapsamında 14 Haziran’a kadar Gültepe, Gürçeşme, Agora, Kadifekale, Güzelyalı, Alsancak ve Çimentepe gibi bölgelerde sokak tiyatroları ve farklı etkinlikler düzenlenecek.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.