İstanbul Tiyatro Festivali’nde Son Günler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

iksvMimesis Haber / 9 Mayıs’ta başlayan İstanbul Tiyatro Festivali’nin son günlerinde, “Proust-Pamuk-Bellek”, “Gergedanlaşma 2.014” ve “Kalem” oyunları tiyatroseverlerle buluşacak.

İstanbul Tiyatro Festivali, 2014 yılının Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde ve Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl işbirliği ile, Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, yazıp yönettiği Proust-Pamuk-Bellek oyununu ağırlıyor.

Festival, Polonyalı yönetmen Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, Marcel Proust ve Orhan Pamuk’un romanlarından esinlenerek yazıp yönettiği, Opole Theatre’ın Proust-Pamuk-Bellek başlıklı oyununun dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak.  Proust-Pamuk-Bellek projesi kültürel bir kategori olarak bellek, bireysel bellek, kültür olarak bellek, bellek olarak kültür ve nihayetinde kimliğin ve bilincin bir unsuru olarak bellek kategorilerine odaklanıyor. Proust-Pamuk-Bellek projesi üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm Krzysztof Garbaczewski’nin yönetmenliğini yapacağı “Proust.” Polonya’nın genç ve yetenekli yönetmeni kendi sahne üslubunu kullanarak Proust’un Kayıp Zamanın İzinde yapıtıyla paralellik kuracak. Emre Koyuncuoğlu’nun rejisini yapacağı “Pamuk” bölümünü izleyen üçüncü bölüm, iki yönetmenin birlikte gerçekleştireceği performanslardan oluşuyor. Emre Koyuncuoğlu’nun yöneteceği “Pamuk” bölümünde ise Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi romanından yola çıkılıyor.

Proust-Pamuk-Bellek, 3 ve 4 Haziran tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyredilebilir.

Festivalin son oyunlarindan biri, Gergedanlaşma. Şahika Tekand tarafından ilk kez 1994’te kaleme alınan ve 1995/96 tiyatro sezonunda sahneye konan Gergedanlaşma, Tekand tarafından geliştirilen performatif sahneleme ve oyunculuk yönteminin ilk özgün oyunlarından. Oyun, Studio Oyuncuları topluluğunun kuruluşunun 25. yılı dolayısıyla, Gergedanlaşma 2.014 adıyla Şahika Tekand tarafından güncellenmiş bir yeniden yazım ve sahnelemeyle, eğlenceli, yüksek ritimli bir çağdaş komedi olarak seyirci karşısına çıkıyor.

Gergedanlaşma 2.014, Tekfen Vakfı sponsorluğunda 4 ve 5 Haziran tarihlerinde 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde yer alacak.

Daha önce tek seyircilik oyun ve simülatif oyun kurgusu gibi türlerde denemeler gerçekleştiren Tiyatro Artı’nın Kalem oyunu festivalin son günlerinde yer alıyor. Kalem, seyir algısı üzerine yoğunlaşarak kurgusundan seyirciyi konumlandırmasına kadar farklı bir oyun düzeni yaratmayı hedefliyor. Kalem ile Tiyatro Artı, sahneleme teknikleri üzerine arayışıni devam ettiriyor. Atılım Şahin, Burcu Halaçoğlu ve Fatih Sarı’nın sahne aldığı Ufuk Tan Altunkaya’nın yönetmenliğini üstlendiği Kalem, 3 Haziran’da 20.30’da ve 4 Haziran’da 18.30’da Salon’da sahnelenecek.

Paylaş.

Yanıtla