Yeni Dünyanın Sesi Yükseliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

24363989Üç yıl evvel İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahneye koyduğu ‘Tehlikeli İlişkiler’ ile ismini aklımıza kazıyan Makedon yönetmen Aleksandar Popovski yeniden karşımızda! Popovski’nin yönettiği Hayal Perdesi’nin ilk oyunu ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’ bu akşam ve yarın İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenecek.

Makedon yönetmen Aleksandar Popovski’nin adını hatırlayanlarınız mutlaka olacaktır. Bugüne dek Türkiye’de yalnızca bir oyun sahneye koydu ancak onu da hafızalarımızda sarsılmaz bir yere yerleştirmeyi bildi. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda üç yıl önce sahneye koyduğu, Choderlos de Laclos’un meşhur romanından uyarlanan ‘Tehlikeli İlişkiler’ oyunu, 15. Afife Tiyatro Ödülleri’nde ‘Yılın En Başarılı Prodüksiyonu’ seçilirken, Türkiye izleyicisinin henüz yeni tanıştığı Aleksandar Popovski de ‘Yılın En Başarılı Yönetmeni’ ödülünü kucaklayıvermişti.

Popovski, üç yılın ardından Hayal Perdesi’nin ilk oyunu ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’ için yeniden İstanbul’da! İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak oyun, “sözün büyücüsü” olarak anılan Boris Vian imzalı. Hayal Perdesi kurucularından Selin İşcan’ın projelendirdiği oyun, kule şeklinde yüksek bir evde yaşayan ve nereden geldiği belli olmayan gizemli bir sesin yarattığı korkuyla kaçmakta olan bir ailenin hikâyesini anlatıyor. Kaçtıkları yerse, evlerinin gittikçe daralan ve boşalan üst katları. Ve neden korktuklarını bile bilmeyen bu insanların her kaçışı çöküşe doğru giden bir yolculuktan başkası değil aslında. Trajikomik karakterleri aracılığıyla kaybetmeyi ve son yüzleşmeye kadar her şeyin inkârını sahneye getirecek oyunun sağlam da bir oyuncu kadrosu var: Reha Özcan, Şebnem Köstem, Sevil Akı, Selin İşcan ve Nihat Alptekin. Işık tasarımını da Popovski’nin üstlendiği oyunun dekoru Sven Jonke imzalı.

Popovski bu oyunu sahneye koymayı 10 yılı aşkın süredir hayal ediyormuş. Sebebini şöyle açıklıyor: “Çok uzun zamandır bu oyunu yapmayı hayal ediyorum. Çünkü bu kapitalist dünyaya inanmıyor ve artık bu düzenin sonunun geldiğini düşünüyorum. Kapitalistler bu dünyanın kendileri için çok büyük ve yeterli olduğunu düşünüyorlar ama farkında değiller, alanları giderek daralıyor. Başka türlü düşünmeye ve farklı inanışlara ihtiyacımız var.”

Oyundaki ailenin kaçmakta olduğu ‘gürültü’ metaforunu ise şöyle açıklıyor Popovski: “Gürültü, var olduğunu kabul etmeye yanaşmadığımız bir şey. Benim için bugün alışveriş merkezi ideolojisine inanmayan ‘öteki’ insanların giderek daha da yükselen sesi. Politikacıların bizi inandırmak istedikleri, önemli olan tek şeyin kapitalist düzen ve ekonomik değerler olduğu. Ama biliyorum ki sokakta çok daha iyi ve özgür bir dünyada yaşamayı arzulayan pek çok insan var. İşte bu gürültü onların kuracağı yeni dünyanın sesi!”

Hayal Perdesi’nin Nilüfer Belediyesi Nilüfer Sanat’ın katkılarıyla İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahneleyeceği ilk oyunu ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’, bu akşam ve yarın saat 20.30’da Şişli Blackout Sahnesi’nde izlenebilir. Biletler Biletix ve İKSV gişelerinde.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.