Servis Şefine Nasıl Yanaşmalı?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

photo5Mimesis Haber / Tiyatro Öteki Hayatlar, Georges Perec’in romanından aynı adla uyarladığı oyunuyla 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahne aldı. Ücret Artışı Talebinde Bulunmak İçin Servis Şefine Yanaşma Sanatı ve Biçimi, 24 Mayıs’ta da Karaköy İkinci Kat’ta izlenebilir.

Salona girerken sahnenin ortasındaki masasına oturmuş, işini yapan bir adamla karşılaşıyoruz. Çeşitli büyüklükteki bantların, bir hesap makinasının ve bir not defterinin olduğu masasında sıkıntı mı var, yoksa can sıkıntısından mı muzdarip, belli olmayan kahramanımız, kutularla kuşatılmış durumda. Kutuların üzerinde notlar: Know how, innovation, Yolande, Mr. X, 9:30, 12:30, Ionesco, 1966… Oyunda karşılaşacaklarımızı haber verircesine monoton, tekrara dayalı bir müzik çalıyor.

Çağdaş Ekin Şişman, Emirhan Altunkaya, İlyas Özçakır ve Nezaket Erden’in oynadığı oyunda, Ziya Demirel yönetmenlik yapmış. Yardımcı yönetmenler ise Denizhan Çay, Ceren Ülgen, Çağdaş Ekin Şişman.

Altmışlı yılların ikinci yarısında yazılan Ücret Artışı Talebinde Bulunmak İçin Servis Şefine Yanaşma Sanatı ve Biçimi, okunması oldukça zor bir metin. Perec tarafından herhangi bir noktalama işareti kullanmaksızın yazılan roman, ücret artışını gerçekleştirmek üzere harekete geçme kararı veren kahramanımızı çeşitli durumlarla karşı karşıya bırakır. Örneğin servis şefi Mr. X odasında mıdır? Kapısını çalınca kafasını kaldıracak mıdır? Baş işareti olumlu mudur? Saat 14:30’da tekrar gelmenizi mi söylüyor? Saat 14:30’da yerinde midir? Kapısını çalınca kafasını kaldıracak mıdır, peki? Her soruya verilen yanıtla yeni bir soru ve seçim belirir çalışanın karşısında. Ve böylece karşılaşacağı durumlarda alacağı kararlar döngüsel bir biçimde tekrarlanır. Öyle ki, bu döngüsellik giderek absürdlüğe yaklaşır. Grup bu duruma yaklaşımını şöyle ifade ediyor: “Belli bir tema etrafında oluşan bütün olasılıkların sonsuz yinelemelerle ironik bir groteske dönüştüğü oyunda, sahneler ilerledikçe, aslında seyirci esas kahraman haline gelir. Labirentte dolaşan ve bir çıkış yolu arayan kahraman, aslında seyircinin ta kendisidir.”

19 Mayıs’ta İkinci Kat’ta sahnelenen oyunun ardından sohbet etme imkanı bulduğumuz yönetmen Ziya Demirel, oyunda herhangi bir güncelleme kaygısı taşımadıklarını belirtiyor. Grubun bu tercihi ile ücret artışının istendiği işletme, günümüzdeki ürün merkezli ve süreçlerin nasıl kotarıldığını tümüyle göz ardı eden işletmelerden çok, bürokratizmin öne çıktığı bir devlet dairesini andırıyor. Belli bir seviyenin üzerinde icra edilen oyunculuk yorumları da bu yaklaşımı destekliyor.

Tiyatro Öteki Hayatlar’ı, büyük bir bölümü Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nda yolları kesişen tiyatrocular 2005 yılında kurmuş. Ziya Demirel, aralarında öğrencilerin de, çalışanların da, profesyonel olmaya çalışan tiyatrocuların da olduğunu belirtiyor. Grup repertuarda tuttuğu Üç Yapraklı Yonca ve Başıbozuklar Kahvesi ile birlikte Ücret Artışı Talebinde Bulunmak İçin Servis Şefine Yanaşma Sanatı ve Biçimi’ni önümüzdeki sezon da oynamaya devam edecek.

Bilgi ve rezervasyon için:
http://www.otekihayatlar.com/
https://www.facebook.com/otekihayatlar

Özgür Çiçek / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla