Makas Oyunları İstanbul Seyircisiyle Buluştu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

uncutistcombsm1Mimesis Haber / İKSV Tiyatro Festivali kapsamında DOT tarafından sergilenen Makas Oyunları, uluslararası bir proje olan Theatre Uncut’ın İstanbul ayağını oluşturuyor. Theatre Uncut Projesi 2010 yılında Britanya’da doğdu. Projenin fikir anaları Emma Callender ve Hannah Price’ın çıkış noktası şuydu: Yönetmen/ler, çeşitli oyun yazarlarından güncel siyasi duruma dair kısa oyunlar yazmalarını isterler. 2010 yılından bu yana genişleyerek devam eden projeye İngiltere, İskoçya, ABD, Arjantin, İspanya, Yunanistan, Suriye, İzlanda ve Mısır’dan oyun yazarları katılım gösterdi ve oyunlar yaklaşık 3.000 oyuncunun emeğiyle 4 kıtada 17 ülkede seyirciyle buluştu.

İstanbullu tiyatro grubu DOT, 2013/14 sezonunda Theatre Uncut projesi dâhilinde yer almış kısa oyunlardan yaptığı seçkiyi Makas Oyunları 1 ve 2 adlarıyla sergilemekte, ancak DOT’un Theatre Uncut ile ilintisi bununla sınırlı kalmıyor. Şubat 2014’te İstanbul’da Hannah Price’ın yürütücülüğünde gerçekleşen atölye çalışmasıyla Makas Oyunları / Kısa Oyunlar Projesi İstanbul’a start verilmiş oldu. Ayfer Tunç, Derem Çıray, Davey Anderson, Hakan Günday, Stef Smith ve Berkun Oya 6 kısa oyun kaleme aldılar; oyunlar Hannah Price ve Murat Daltaban’ın yönetmenliğinde sahneye taşındı. Oyunların künyeleri şu şekilde:

Bir Linç Dersi

Yazan: Ayfer Tunç

Yöneten: Hannah Price

Çeviren: Esin Harvey

Oyuncular: Ezgi Bakışkan, Esin Harvey, Hülya Gülşen, Serkan Altunorak, Tuğrul Tülek

Apollo 8844

Yazan: Derem Çıray

Yöneten: Hannah Price

Çeviren: Eren Can Sinecan

Oyuncular: Emel Çölgeçen, Esin Harvey, Ezgi Bakışkan, Tuğrul Tülek

Polis Devleti

Yazan: Davey Anderson

Yöneten: Hannah Price

Çeviren: Pınar Töre

Oyuncular: Ezgi Bakışkan, Gizem Erdem, Gizem Güçlü, Serkan Altunorak, Tuğrul Tülek

Kemik Üzerine Et

Yazan: Hakan Günday

Yöneten: Murat Daltaban

Çeviren: Zeynep Beler

Oyuncular: Emel Çölgeçen, İbrahim Selim, Su Olgaç

Duman (ve Aynalar)

Yazan: Stef Smith

Yöneten: Murat Daltaban

Çeviren: Melisa Kesmez

Oyuncular: Emel Çölgeçen, Ezgi Bakışkan, Gizem Erdem, Pınar Töre

Sıradan Bir Günde Tanıdık Bir Evin Kapısını Çalar Gibi

Yazan: Berkun Oya

Yöneten: Murat Daltaban

Çeviren: Pınar Töre

Oyuncular: Gizem Güçlü, İbrahim Selim

Işık Tasarım: Serkan Salihoğlu

Afiş Tasarım: Haluk Tuncay

Danışmanlar: Can Atalay, Çiğdem Anad, Nazlı Ökten

Proje Asistanı: Melisa Kesmez

İlk gösterim 2014 İKSV Tiyatro Festivali kapsamında 16 Mayıs akşamı yapıldı. Oyunlar çerçeve sahnede okuma tiyatrosu formunda art arda sergileniyor. Yazarlar güçlü ve güncel bir belirleyen olan Gezi Parkı Eylemlilikleri esnasında ve sonrasında ortaya çıkan politik iklimi merkeze taşımış ve çarpıcı şekilde öyküleştirmişler. Oyunlarda devlet terörü, toplumsal kutuplaşma, Gezi Parkı Eylemlilikleri’ne çeşitli toplumsal kesimlerden insanların bakışı, basın özgürlüğü, muhafazakârlık ve linç kültürü gibi temalar ele alınıyor. Bir Linç Dersi ve Polis Devleti çeşitli konular veya durumlar üzerine yürütülen çok yönlü tartışmaların ve diyalogun baskın olduğu oyunlar; Duman (ve Aynalar) röportaj tekniği ile kaleme alınmış; Apollo 8844 ve Kemik Üzerine Et kara ütopya motifleri barındırıyor; Sıradan Bir Günde Tanıdık Bir Evin Kapısını Çalar Gibi ise bir karşılaşma hikayesi üzerine kurulu. Okuma tiyatrosu formuna sıkışıp kalmayan güçlü oyunculuklar seyir zevki yüksek bir sahneleme sağlıyor. Oyunlar Edinburgh Tiyatro Festivali Fringe programı kapsamında 18 Ağustos 2014’te Traverse Theatre’da da okunacak. Oyunları İKSV İstanbul Tiyatro Festivali dâhilinde 20 Mayıs Salı 18:30’da DOT’un Maçka G-mall’daki sahnesinde izleyebilirsiniz.

Deniz Aydın / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla