Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri 2014 kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan etkinliklerin ilki bugün gerçekleştirildi. Ermeni – Osmanlı edebiyatının önemli temsilcilerinden yazar Yervant Odyan anısına gerçekleştirilen etkinlik kapsamında bir panel gerçekleştirildi.

2Mehmet Fatih Uslu’nun ilk konuşmacısı olduğu panelde “Bir edebiyatçı ve oyun yazarı olarak Yervant Odyan” dan bahsedildi. Yine Osmanlı – Ermeni edebiyatının kısa tarihçesinin de aktarıldığı bu bölümde, Mehmet Fatih Uslu, bir yazı makinesi olarak tanımladığı Odyan’ın “Yoldaş Pançuni” adlı eserini ve bu eser üzerinden özellikle enternasyonalist söylemlerin o dönem nasıl eleştirildiğine dair bir sunum gerçekleştirdi.

Eser kısaca şöyle tanıtıldı: Yoldaş Pançuni, aslında varlıklı olan ancak; eldeki varlıklarını tüketmiş Anadolu Ermeni cemaatlerini sosyalistleştirme amacıyla parti tarafından görevlendirilmiş ve davaya kendini adamış bir gençtir. Pançuni göreve kendisini adamıştır ancak, Pançuni kof bir aydındır. Toplumla kurduğu ilişki de bu kofluğun sonucu irrasyonel bir ilişkidir. Görevi gereği de sık sık partiye mektup formatında raporlarını iletmektedir.  Yazarın Pançuni üzerinden dönemin aydınlarına yönelik eleştirel bakışının rahatlıkla izlenebildiği ve mizahi dille süslü olan Yoldaş Pançuni mektupları, Bgst Tiyatro Boğaziçi’den Fırat Güllü tarafından seslendirildi.

Panelin ikinci bölümünde Berberyan Kumpanyasından Ermeni oyuncu Boğos Çalgıcıoğlu, Yervant Odyan’ın tiyatro oyunlarından biri olan “Franko – Trkagan Baderazm gam Çarşılı Artin Ağa” (Fransız – Türk Savaşı ya da Çarşılı Artin Ağa) adlı eserinden, Artin Ağa tiradını sahnede canlandırdı.

5Devamında söz alan panelist Murat Cankara, Yervant Odyan tarafından yazılan oyunları tanıttı. Bu oyunlar “Zavallın” (Zavallı), “Herosakhağ” (Kahraman Oyunu) ve “Franko – Trkagan Baderazm gam Çarşılı Artin Ağa” (Fransız – Türk Savaşı ya da Çarşılı Artin Ağa)

Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri 2. Günü Boğaziçi Üniversitesi’nde 4 Mayıs Pazar günü devam edecek. Program şöyle:

2. Gün: Kürtçe Tiyatro

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi

15:00 – Oyun: Nexweşê Nexweşiyê – Moliêre – Deneysel Sahne

16:00 – Şalîko Bêkes ile Sohbet

18:00 – Oyun: Kurd û Tûtû – Şalîko Bêkes – Teatra Sî

Fırat Kuyurtar / Mimesis Haber

 

Paylaş.

Yanıtla