İstanbul Amatör Tiyatro Günleri Devam Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

iatgMimesis Haber / 22. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri (İATG), 9 Mayıs Cuma günü İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tiyatro faaliyeti yürüten topluluklardan biri olan Tiyatro Miyatro İstanbul’un (TİMİS) “Başka Bir Düş?” isimli oyunuyla devam etti.

Ingeborg Bachmann’ın bir radyo oyunundan uyarlanan metinde; ofiste rutin bir hayat süren Lorenz karakterinin sokakta gezerken bir düş satıcısıyla karşılaşması ve bu düşlerde kendi hayatını, ilişkilerini ve arzularını sorgulamasını görüyoruz. Topluluk bu oyunu tercih ederken metnin doğaçlamaya açık yapısını göz önünde bulundurmuş.  Grup üyeleri, oyunun radyo tiyatrosu türünde yazılmış olması sebebiyle mekan tanımlamakta zorlandıklarını ve genel olarak bütün mekanları kendilerinin tanımladıklarını belirttiler ve yer yer tercih edilen Commedia Dell’arte üslubunun temelinin, yazın yapılan eğitim-araştırma çalışmalarına dayandığını söylediler.

Grubun bundan sonraki oyun gösterim tarihleri ve yerleri şöyle;

11 Mayıs Pazar 16:00 – Ege Üniversitesi
13 Mayıs Salı 18:30 – İstanbul Teknik Üniversitesi Kültür ve Sanat Birliği (KSB) Oditoryum
17 Mayıs Cumartesi 20:30 – İstanbul Üniversitesi

10 Mayıs günü ise Marmara Üniversitesi Tiyatro Kulübü (MİFTOK) tarafından Boris Vian’ın “İmparatorluk Kuranlar yahut Şümürz” oyunu Boğaziçi Üniversitesi’nde sahnelendi. Çekirdek bir burjuva ailesinin hikayesini temel alan oyun, burjuva ahlaki değerlerini, ailenin yalnızlaşmasını ve bunların karakterlere sirayet edişini, “merdiven” metaforu üzerinden anlatıyor.

Oyundan sonra düzenlenen fuayede topluluk tarihçesinden ve yaşadığı sorunlardan bahsetti. 1986 yılında kurulan MİFTOK, 2007 yılına kadar faaliyetlerini aralıksız sürdürmüş fakat aynı sene İşletme Fakültesi’nin yıkımıyla odasını kaybetmiş ve kapanmak durumunda kalmış. 2009 senesinde tekrar faaliyete başlayan topluluk maalesef sorunsuz bir şekilde sürece devam edemiyor. Marmara Üniversitesi’nin on iki kampüsü olmasına rağmen okula ait yalnızca bir sahne olduğunu belirten topluluk, bu sahneyi de kullanamadıklarının altını çiziyor. Ders olmadığı sürece konferans salonlarında, spor salonlarında ve boş buldukları koridorlarda çalışabiliyorlar.

Grubun bundan sonraki oyun gösterim tarihleri ve yerleri şöyle;

17 Mayıs-13:00 – İstanbul Tiyatro Şenliği kapsamında ÖKM Sahnesi

20 Mayıs-14:30 – Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü İbrahim Üzümcü Konferans Salonu

22 Mayıs-13:30 – Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü İbrahim Üzümcü Konferans Salonu

İATG kapsamında önümüzdeki hafta şu oyunlar sahnelenecek:

12 Mayıs Pazartesi: Ayak Bacak Fabrikası (Sermet Çağan) / Ankara Tıp Oyuncuları

Yer: İstanbul Üniversitesi ÖKM Tiyatro Salonu

Saat: 19:00

13 Mayıs Salı: At (Gyula Hay) – İstanbul Fen Oyuncuları

Yer: Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu

Saat: 19.00

15 Mayıs Perşembe: Sevgili Doktor (Anton Çehov, Neil Simon) – Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları

Yer: İstanbul Üniversitesi ÖKM Tiyatro Salonu

Saat: 19:00

Mimesis Haber / Fikri Buber – Yağmur Atalan

Paylaş.

Yanıtla