1. Dünya Savaşı Tiyatro Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1914rBundan tam 100 yıl önce 1. Dünya Savaşı bütün vahşeti ile başladı. Amerika’nın en önemli tiyatro yönetmenlerinden Robert Wilson bu önemli savaşın yıl dönümünü ‘1914’ isimli oyunla Prag Ulusal Tiyatrosu’nun beyaz perdesine taşıdı.

Wilson geçmişte yaşayanların tepkilerinin gelecekte de değişmeyeceğini belirterek, “Bence 1914’te veya 2014’te olan sadece bugün gazeteyi oku, ön sayfayı oku, başlıkları oku, televizyondaki haberlerde başlıkları dinle. Yani büyük olasılıkla 3014 yılında da aynı hikayeye bakıp duracağız.” dedi.

Robert Wilson ünlü Çek yazar Jaroslav Hasek’in ‘Aslan Asker Şvayk’ isimli romanından ve Karl Kraus’un savaşın hemen ardından yazdığı ‘İnsanoğlu’nun Son Günü’ isimli kitabından etkilenmiş.

Wilson iki yazarın kitaplarını esprili bir ritmde ve beden dilini görsel efektler ve seslerle güçlendirerek bir başyapıta dönüştürmüş:

“Benim için her şey müzik. Birinin konuşması veya susması, sonuçta bir şeyler duyarız. Duyduklarımızın hepsi ses efektlerinin bir parçası, tamamı müzikal.”

1914, Avrupa Tiyatrolar Sendikası’nın ‘Çatışma Bölgeleri’ ismini verdiği proje kapsamında sahneleniyor.

30 yıl önce kurulan sendikanın başkanlığını ise şimdi Habima İsrail Ulusal Tiyatrosu Genel Müdürü Ilan Ronen yapıyor.

Ronen Tel Aviv’de yaptığı açıklamada projenin önemine dikkat çekerek, “Her hangi bir çatışma bölgesi tehlike barındırır. Biz sanatçılar olarak bu alanlar arasında köprü kurabiliriz ve sonraki patlamayı önleyebiliriz. Bu her gün olabilir.” dedi.

Çatışma Bölgeleri Projesi’nde yer alan oyunlar Viyana’dan Atina’ya Roma’dan Sofya’ya kadar Avrupa’nın bir çok kentinde sanat sevenlerle buluşacak.

euronews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.