Tiyatro Festivali Seyhan Nehri’nde Görkemli Bir Gösteriyle Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1ADANA’da Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 16’ncısı düzenlenen ‘Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’, tarihi Taşköprü ve Seyhan Nehri üzerinde yapılan görkemli bir açılış töreniyle başladı. Merhum işadamı Sakıp Sabancı’nın emaneti olarak gelenekselleşen festivalin açılışı için ilk kez Türkiye’ye gelen Fransız Ilotopie Grubu’ sunduğu ‘Suya Yansıyan Düşler’ adlı gösteri ile herkesi büyüledi.

Her yıl 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlayan ancak bu yıl yerel seçimler nedeniyle ertelenen ‘Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ için Adana HiltonSA Oteli’nde açılış töreni düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ile çok sayıda tiyatrocu ve davetli katıldı. Adana Valisi Coş törene yaklaşık 10 dakika gecikmeyle katılırken, tören Vali Coş gelmeden başlatıldı. Tarihi Taşköprü ve Seyhan Nehri üzerinde Fransız şov tiyatrosu Ilotopie’nin sunduğu, ‘Suya Yansıyan Düşler’ adlı gösteri büyük ilgi topladı. Mitolojik figürler, şövalye, soytarı, büyücü, hayalet ve palyaço gibi karakterlerin suyla bütünleşen gösterisini nehir kenarında toplanan izleyiciler de, cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştı.

SAKIP SABANCI’YI ANDI

Törende konuşan Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Gökhan Doğan, festivalin çıtasını daha da yükseltmek için çalıştıklarını söyledi. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, 16 yıl önce Sakıp Sabancı ile bir yola çıktıklarını ve önemli bir adım attıkları için mutlu olduğunu belirtti. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise Sakıp Sabancı’nın 10’uncu ölüm yıldönümü olduğunu belirterek, “Bize bıraktığı vasiyetleri yerine getirmek için çalışıyoruz. Bu vasiyetlerden biri bu festivaldi. Adanalılar sizi çok severdi. Sizin ilginiz bizi daha iyi festival yapmak için teşvik ediyor” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan da festival için emek verenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından Güler Sabancı ve Vali Coş ile beraberindekiler, bu yıl Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan usta sanatçı Zeliha Berksoy’a ödülünü sundu. Sakıp Sabancı’yı saygıyla andığını ve ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu belirten Berksoy, ödülü tüm tiyatrocular adına aldığını ifade etti.

YABANCI TOPLULUKLAR GELİYOR

16 Mayıs’a kadar gerçekleştirilecek festivalde Türkiye’den 16, yurt dışından 5 tiyatro topluluğu 21 oyun sahneleyecek. Fransız İlotepi grubunun açılış gösterisiyle başlayan festivalde, İspanya’dan Yllana Tiyatrosu ‘Muu’, Romanya’dan Passe-Partout Tiyatrosu ‘Biz İkimiz’, İran’dan Inruzha Tiyatrosu ‘Kuraklık ve Yalan’ ve Azerbaycan Milli Akademik Dram Tiyatrosu ‘Lenkeran Han’ın Veziri’ adlı oyunlarını seyircilerle buluşturacak.

YERLİ OYUNLAR DA VAR

Festivalde, Türkiye’den de İstanbul Devlet Tiyatrosu, ‘Cimri’, ‘Hamlet’ ve ‘Çöl Fırtınaları’, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘Kafesten Bir Kuş Uçtu-Guguk Kuşu’, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘İstanbul Efendisi’, Ankara Ekin Tiyatrosu ‘Üçüncü Zil’, Bursa Devlet Tiyatrosu ‘Sarıpınar 1914’, Mersin Devlet Opera ve Balesi ‘Çalıkuşu’, İzmir Devlet Tiyatrosu ‘Son Çığlık’, Adana Devlet Tiyatrosu ‘Merhaba Hayat’, Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Nereye’, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘Nafile Dünya’, Kenter Tiyatrosu ‘İyi Geceler Desdemona, Günaydın Juliet’ ve ‘Toplu Hikayeler’, Tiyatro Kedi ‘Bana Esmeyi Anlat’ ve Van Devlet Tiyatrosu ‘Ay Işığı Sirki’ oyunlarını seyirciyle buluşturucak. Festival kapsamında, 10-16 Mayıs tarihleri arasında tarihi Taşköprü üzerinde müzik, dans ve performans gösterileri yapılırken, danstan müziğe, resimden sahne fotoğrafçılığına kadar birçok farklı konuda atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

SABANCI ÖDÜLÜ ZELİHA BERKSOY’A VERİLDİ

Festivalde geride kalan 15 yılda, 38 farklı ülkeden 74 yabancı tiyatro grubu, yerli ve yabancı 5 binden fazla sanatçı seyirciyle buluşurken, toplam 271 oyun 573 kez sahnelendi. Her yıl 80 binden fazla seyirci tarafından takip edilen festivalde, tiyatronun gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara 2005’ten beri festivalin açılış töreninde ‘Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ veriliyor. Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü bugüne dek Cüneyt Gökçer, Macide Tanır, Bozkurt Kuruç, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Müşfik Kenter, Gülriz Sururi, Haldun Dormen ve Rutkay Aziz aldı. Festivalin 16’ncı yılında ise bu ödül usta sanatçı Zeliha Berksoy’a verildi.

Haberciniz

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.