NSU Kurbanlarının Yakınlarının Acıları Sahneye Taşınıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatroAlmanya’da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün Münih kentinde öldürdüğü iki vatandaşın yakınlarının çektiği acılar tiyatro ortamında anlatılıyor. NSU terör örgütünün üyelerinden Habil K. 29 Ağustos 2001 yılında…

Almanya’da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün Münih kentinde öldürdüğü iki vatandaşın yakınlarının çektiği acılar tiyatro ortamında anlatılıyor. NSU terör örgütünün üyelerinden Habil K. 29 Ağustos 2001 yılında ve Theodoros B. 15 Haziran 2005 tarihinde öldürüldükten sonra yakınları, katiller ortaya çıkana kadar başta güvenlik kurumları ve medya olmak üzere ciddi şekilde zan altında kalmış ve ciddi sorunlar yaşamıştı.

Belgesel tiyatro projeleri ile adını duyuran rejisör Christine Umpfenbach, kurbanların yakınları, gazeteciler, avukatlar ile siyasilerle görüşüp bu yaşananlardan alınması gereken dersi sahneye taşımaya çalıştı. Aşırı sağcılık konusunda çalışmalar yapan Umpfenbach, iki yıldır NSU cinayetleri vakasını sahneleme düşüncesi olduğunu söyledi. Aşırı sağcılığın hafife alınmayacak kadar önemli bir konu olduğunun altını çizen Umpfenbach, yaptığı görüşmelerden sonra NSU konusunda daha yapılacak çok şey olduğunu müşahede ettiğini dile getirdi.

Günlük hayatta yaşanan ırkçılığa dikkat çeken yönetici, bu tiyatro eseriyle toplumun geniş kitlelerine ulaşmayı hedefliyor. Almanya’nın göç ülkesi olduğunun artık gün gibi açık olduğunu dillendiren Umpfenbach, göç konusuna önyargılı değil olumlu bakılmasını talep etti. ‘Urteile’ (Önyargılar) başlığı taşıyan tiyatronun Münih Residenz Tiyatro’da bir kaç kez daha sergilenmesi bekleniyor.

Hakimiyet

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.