Batman Tiyatro Festivali’nde Köylerde Oyunlar Sergileniyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

08fdded054d8cd6b8cf00ff1cb337f48_tiyatro4Batman Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Batman Tiyatro Günleri Festivali devam ediyor.

‘Tiyatro Yaşamdır, Yaşamı Özgürleştirelim’ sloganıyla düzenlenen bu yılki festival sayesinde ilk defa köyler de oyun izleme imkanı buluyor. Festival kapsamında Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Zilan köyünde sahnelenen “Kımıl” adlı oyun büyük bir beğeni ile izlendi.

Batman Belediyesi tarafından düzenlenen Batman 5.Tiyatro Günleri Festivali heyecanı köylerde devam ediyor. “Tiyatro Yaşamdır, “Yaşamı Özgürleştirelim” sloganıyla düzenlenen bu yılki festival sayesinde ilk defa köyler de oyun izleme imkanı buluyor. Bir halkın derdini, acısını, yıllardır maruz kaldığı sorunları Siverekli bir genç kadının feryadıyla dile getiren Musa Anter’in “Qimil” adlı eserinden uyarlanan, yönetmenliğini Mehmet Karakış’ın yaptığı ve Viranşehir Kültür Merkezi Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Kımıl” adlı oyun Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Zilan köyünde büyük ilgiyle karşılandı. Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel’in de katıldığı Zilan köyündeki gösterim öncesinde yapılan canlı heykel performansı çocuklar için gerçek bir şölen oldu.  Trajedi ve komedinin çok iyi dengelendiği ve 45 dakika süren oyunun her sahnesinde Viranşehir Kültür Merkezi Tiyatro sanatçılarının gösterdiği olağanüstü performans beğeniyle izlendi. Oyundan sonra çocuklara “Kürtçe Alfabe” ve “Kımıl” kitapları hediye edildi.

Oyundan sonra kısa bir konuşma yapan eşbaşkan Gülistan Akel, Batman Tiyatro Günleri Festivali’nin köyleri de kapsayacak şekilde gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirterek, “Bugün Zilan köyünde bu neşeyi ve coşkuyu buradaki halkımızla birlikte paylaşmak inanılmaz bir duygu. Halk olarak kökenimiz köylerimiz. Hepimiz buralardan geldik. Bir köyde bir tiyatro oyununu sahnelemek sadece bir oyunu sahnelemek değil, bu sanatı kökleriyle, gerçek kaynağıyla buluşturmaktır. Bizim sanat anlayışımız, bizim sanat önceliğimiz de budur. Annelerimize, çocuklarımıza, kızlarımıza burada yaşadıkları bu heyecana tanık olmak bize hem umut hem cesaret veriyor” dedi.

Bir halkın dilini ve kültürünü ancak sanatıyla yaşatabileceğine dikkat çeken Akel, herkesin Kürt sanatına ve diline sahip çıkması gerektiğini belirterek, gösterdikleri performanstan dolayı Viranşehir Kültür Merkezi oyuncularına da teşekkür etti. Akel’in konuşmasından sonra Zilanlı çocuklar Havin Şanlı, Esma Oğuz ve Semanur Özerdem sahneye çıkarak Kürtçe şarkılar seslendirdi. Zilan’dan sonra akşam saatlerinde Yılmaz Güney Sinema salonunda Batman Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun “Dupişk” adlı oyunun sahnelendi. Batman 5. Tiyatro Günleri Festivali beşinci gününde “Kürt tiyatrosu” konulu panel ile devam edecek.

Fıratajans

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.