Ballet Nacional de Espana: “İlk Vazgeçilen Hep Sanat”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

cats[Selda Güneysu’nun Cumhuriyet’te yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]

İspanya’nın en ünlü dans topluluğu Ballet Nacional de Espana ilk kez Türkiye’de… Genel Sanat Yönetmeni Najarro, Gezi eylemlerinin İspanya’daki eylemlere çok benzediği kanısında.

Dünyaca ünlü flamenko dansçısı Antonio Gades önderliğinde 1978 yılında kurulan, İspanya’nın flamenko ve İspanyol dansının ekolü kabul edilen “Ballet Nacional de Espana”, Sevda – Cenap And (SCA) Müzik Vakfı’nca düzenlenen “31. Uluslararası Ankara Müzik Festivali” kapsamında ilk kez Türkiye’ye, Ankara’ya konuk olacak.

Topluluk, bugün saat 20.30’da, ATO Congresium’da sahneye çıkacak. İspanya’nın tek devlet destekli bale ve dans topluluğu “Ballet Nacional de Espana”nın genel sanat yönetmeni Antonio Najarro, Gezi eylemleriyle, İspanya’da yaşanan ekonomik kriz sonrası ülkede başlayan eylemlerin birbirine çok benzediğini söylüyor. “Aynı acıların ortağıyız” diyen Najarro’ya göre her iki eylemin ortak noktası sanat. İspanya’daki eylemlerde de aynı Gezi’de olduğu gibi mizahın ve sanatın gücü kullanılmış. Sanatçılar, protestolarını sanatsal gösterilerle sokağa yansıtmış. Najarro, belki de bu nedenden ötürü Türkiye’yi çok sevdiğini söylüyor. Najarro’ya göre devletin sanata destek vermesi çok önemli. İspanya’daki sistemin de Türkiye’yle benzerlikler kaydettiğini dile getiriyor; aynı sıkıntıların İspanya’da da yaşandığına dikkat çekiyor. Najarro, “Herhangi bir ekonomik krizde ilk vazgeçilen hep sanat olmuştur. Çünkü genel kanı insanların kriz ortamlarında daha çok eğitim, sağlık ve gıda alanlarına yatırım yapması. Oysa bir ülkenin kültürel açıdan gelişimi her şeyin ötesinde bana göre. Sanat insanların en önemli besin kaynağı” diyor.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.