Afife Tiyatro Ödülleri Adayları Açıklandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

pageTürkiye’nin en prestijli ve uzun soluklu ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin 2014 adayları, 7 Nisan 2014 Pazartesi akşamı Rahmi Koç Müzesi Erdoğan Gönül Galerisi’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen, Jüri Başkanı Tijen Par ile jüri üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında, özel ödüle layık görülen isimler de belli oldu.

18 yıldır her sezon tiyatro camiasının merak ve heyecanla beklediği Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde bu yıl Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’ne Münir Özkul, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne Ahmet Sami Özbudak, Yapı Kredi Özel Ödülü’ne ise Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu layık görüldü.

Yapı Kredi olarak 18 yıldır Türk tiyatrosunu kucaklayan bir etkinliğin mimarı olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, “Kültür – sanatın pek çok farklı disiplinine destek vermenin sorumluluğunu üstlenmiş bir kurum olarak sanatın her gün gelişen ve değişen dinamiklerle şekillendiğinin bilinciyle hareket ediyoruz. Ödüllerde 3 yıl önce başladığımız yenilenme sürecinde de bu anlayışı benimsedik. Dolayısıyla bu yıl da önemli gelişmeler kaydettik. Tiyatromuzun geçirdiği değişimlere uygun olarak 18. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde bu yıl iki değişiklik gerçekleşti. Bunlardan ilki, Müzikal/Komedi dalının kategorilerden çıkarılması oldu. Modern tiyatroda yoğun olarak kullanılan kara mizah unsuru oyun türleri arasındaki ayrımı zorlaştırıyordu. Ayrıca bu türde sahnelenen oyun sayılarının diğerlerine göre az olması da Komedi/Müzikal’in diğer kategoriler içinde değerlendirilmesinde etkili oldu.”dedi.

Başağa, diğer bir değişikliğin, yüzlerce değerli ve başarılı oyun arasından daha fazla aday seçilebilmesi için, aday sayılarını her kategoride 5’e çıkarmak olduğunu vurguladı.Başağa şu şekilde devam etti “Siz de takdir edersiniz ki her geçen gün sayıları artan değerli oyunlar ve bu oyunların birbirinden başarılı olması, bizleri sadece kazananları belirlerken oylamada değil, aday belirlerken de çok zorluyor. Bugün Türk tiyatrosunda hem sanatçılar, hem de seyirciler tarafında mutluluk verici ilerlemeler yaşanıyor. Afife Jale’nin adını yaşatma, ustaları taçlandırma ve bugünün tiyatrocularını geleceğe taşıma hedefiyle çıkılan bu yolculuğa katkı sağlayabilmek de, kurum olarak Yapı Kredi’nin ödülü…”

Yapı Kredi gibi 70 yıllık bir kurumun desteğiyle 18 yıldır sürdürülen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile Türk tiyatrosunun geleceğine yapılan katkının paha biçilemez olduğunu belirten Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen ise “Geçtiğimiz senelerde söz verdiğimiz yenilikleri gerçekleştirdik. 2012-2013 tiyatro sezonundan beri Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri 75 kişilik salon sınırlamasını kaldırarak, İstanbul’daki alternatif tiyatroları da kucaklıyor. Kategorilerde yaptığımız değişikliklerin yanı sıra aday sayılarını da 3’ten 5’e çıkarttık. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ne aday olmanın, ödül almak kadar gurur verici ve prestijli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Dormen, “Bu ödüller aracılığıyla tiyatromuzu ve tiyatrocularımızı desteklemek adına sarf ettiği uzun soluklu ve olağanüstü çabadan dolayı, Yapı Kredi’ye tüm tiyatro camiası adına bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum. ” şeklinde konuştu.

En başarılı prodüksiyondan, ışık tasarımcısına, en başarılı erkek oyuncudan, en başarılı yardımcı kadın oyuncuya kadar 11 ayrı kategoride adayların ödüllendirildiği 18. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, 28 Nisan 2014 Pazartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek görkemli bir törenle sahiplerini bulacak.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.