Adana’da Gezi’yi Anlatan Oyun Engellendi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

page_adanada-geziyi-anlatan-oyun-engellendi_007057664Adana’da Gezi olaylarına vurgu yapan tek kişilik oyuna tahsis edilen salon Ceyhan Kaymakamlığınca geri alındı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Ceyhan Temsilciliği, Haldun Açıksözlü’nün yazdığı ve oynadığı Gezi olaylarına vurgu yapan tek kişilik ‘Çarşı Pazar Geziyorum’ oyununu 11 Nisan 2014’te Yaltır Kardeşler Ortaokulu Salonu’nda üyelerine sahnelemek amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Talebi değerlendiren İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yaylacı’nın isteği ve Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş’un da oluruyla okul salonu, oyun için 21 Mart 2014’te Eğitim-Sen’e tahsis edildi. Ancak, Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş oyun için yapılan salon tahsisini 7 Nisan’da iptal etti.

Müdür İstedi, Kaymakam Onayladı

Salonla ilgili gerekli izni alan Eğitim-Sen Ceyhan Temsilcisi Begüm Avşar, oyunun davetiyelerini dağıttı. Herkese duyurusu yapılan oyunla ilgili hazırlıklar tamamlanırken İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yaylacı, “Oyunla ilgili kurumumuzda herhangi bir onay bulunmadığından 21 Mart 2014 tarihli onayın iptal edilmesi uygun görülmektedir” diye Ceyhan Kaymakamlığı’na yazı gönderdi. Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş da, bu talebi uygun bularak oyun için yapılan salon tahsisini 7 Nisan’da iptal etti.

‘Salon İptal Edilince Oyun Sahnelenemiyor’

Eğitim-Sen Temsilcisi Begüm Avşar, tahsis edilen salonla ilgili verilen son karara tepki gösterdi. Oyun sahnelenmeden sadece 4 gün önce salonun iptal edildiğini belirten ve başka sahne bulamadıklarını anlatan Avşar, “İptal nedeni olarak tiyatro oyuncusunun izni olmadığı söyleniyor. Ama yetişkinler için yapılan tiyatrolarda böyle bir izne ihtiyaç yok. Üyelerimize yönelik sahnelenecek oyun için yapılan salon tahsisinin iptal edilmesini anlayamadık” dedi.

1980 yılından bu yana yaşanan antidemokratik uygulamaları irdeleyen oyunu yazan hem de oynayan Haldun Açıksözlü ise, “1990’lı yıllarda nevruzu kutlamak yasaktı. Şimdi de Gezi Parkı’na değinmek suç oluyor. Bu oyun başka kentlerde sahnelendi ve sorun yaşanmadı. Ortada bir suç varsa bu suçumu öğrenmek istiyorum” diye konuştu.

Avukat Kemal Derin de, salon tahsisiyle ilgili karara karşı hukuki girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

T24

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.