18. Afife Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Afife Tiyatro Ödülleri Töreni’nde ödüller sahipleriyle buluştu. ‘Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı’nın parladığı törene ‘şeffaflık tartışmaları’ damga vurdu.

Bu yıl 18. kez düzenlenen, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri dün akşam Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Katılımın yoğun olduğu gecenin öne çıkan ismi, dört dalda ödüle layık görülen ‘Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı’ oyunuyla Tiyatro Adam ekibi oldu. Yılın En Başarılı Yönetmeni Ödülü’nü Tiyatro Adam’dan Ümit Aydoğdu alırken yine aynı tiyatronun Arturo ‘Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı’ oyunu ise ‘Yılın En Başarılı Prodüksiyonu Ödülü’ne layık görüldü. En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü ‘Kim Korkar Hain Kurttan oyunundaki performansla Zerrin Tekindor alırken, ‘En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’ de Tekindor’un rol arkadaşı Tardu Flordun’a gitti.

‘Samimi olalım’

Son bir haftadır şeffaflık tartışmalarıyla gündeme gelen Afife Tiyatro Ödül Töreni’ne de bu konuşmalar damgasını vurdu. Törenin başında konuşma yapan Haldun Dormen, Afife Tiyatro Ödülleri hakkında, “Eleştiriler alıyoruz ama bir kulağımızı bir gözümüzü kapayarak dinliyoruz onları. Ama yıkıcı olmalarına da üzülüyoruz” diye konuştu. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa ise bu dönem jüriden ayrılacak Tijen Par’a teşekkürlerini sunarak konuşmasına başladı. Jürinin çalışma sistemi hakkında bilgilere yer veren Başağa, Afife Tiyatro Ödülleri’nin hatır ödülleri olmadığının ve jürinin de güzel ilişkiler jürisi olmadığını ifade etti. Başağa, “Bundan dört yıl önce çok değerli bir tiyatrocu, bu sahnede ödülünü aldıktan sonra ‘her şeyden önemli olan samimi olmaktır, samimi olalım’ demişti. Bu düstur niteliğindeki sözleri, buradan jürideki değerli arkadaşlarımın onur ve vicdanlarını sorgulayanlara göndermek istiyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Ödül törenine geçmeden önce bu sene içinde kaybettiğimiz tiyatrocular anıldı ve arkasından töreninin sunucusu Korhan Abay, “Onlar içlerinde tiyatro sevgisiyle kaybettiklerimiz. Bir de yok yere kaybettiklerimiz var” diyerek Gezi olaylarında hayatlarını kaybedenlerin isimlerini sıraladı. “Kim bilir belki de o karakaşlı, güzel yürekli çocuk da bir gün tiyatrocu olacaktı, büyümesine izin verilseydi eğer” diyen Abay’ın sözlerinin ardından salonda “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları ve alkışlar birbirine karıştı.
Geceye damgasını vuran bir başka olay da Ümit Gündoğdu ödülünü almaya geldiğinde yaşandı. Gündoğdu, “Afife Jale zor olanı başarmış bir kadındır. O bunu yapmışken, her gün bir kadın öldürülmesi içimi acıtıyor. Artık hiçbir kadın öldürülmesin bu ülkede. Kadın cinayetlerine dur demeli” diyerek büyük alkış topladı. Dikkat çeken bir diğer konuşma da En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü’nü alan Tardu Flordun’dan geldi. Flordun “Şaibeli durumlar artık Türkiye ’nin her yerinde var ve artık bunlar normalleşti. Fakat bu tür konuşmalara ortam vermemek için jüriyi seçerken dikkat edelim. Ödüllere aday olan tiyatrolardan kimse jürinin içinde olmasın” dedi.

Ödülü kardeşine verdi. Gecenin belki de en duygusal anı ağabey-kardeş arasında yaşandı. En Başarılı Sahne Tasarımı Ödülü’ne layık görülen Barış Dinçel, “Bu ödülü, herkesin içinde, diğer adaylar arasında olan kardeşime takdim etmek istiyorum” diyerek Başak Özdoğan’ı sahneye davet etti. Ödülü abisinden alan Özdoğan ise konuşmakta zorluk çekerek, “İşte insanın bir ağabeyinin olması böyle bir şey” diyebildi.
Tiyatro camiasının merakla beklediği gecede Münir Özkul’un layık görüldüğü Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nü kızı Güner Özkul aldı. Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Ahmet Sami Özbudak’a, Yapı Kredi Özel Ödülü ise Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’na verildi.

18. Afife Tiyatro Ödülleri’nin kazanları:
Yılın Prodüksiyonu: Tiyatro Adam- Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı
Yılın Yönetmeni: Ümit Aydoğdu- Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı
Yılın Erkek Oyuncusu: Tardu Flordun- Kim Korkar Hain Kurttan
Yılın Kadın Oyuncusu: Zerrin Tekindor- Kim Korkar Hain Kurttan
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Taner Ölmez- Katil Joe
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Defne Halman- Katil Joe
Yılın Genç Kuşak Sanatçısı: Ecem Uzun- Savaş
Yılın Sahne Tasarımı: Barış Dinçel- Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı
Yılın Sahne Müziği: Oktay Köseoğlu- Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı
Yılın Giysi Tasarımı: Tomris Kuzu- Huysuz
Yılın Işık Tasarımı: Cem Yılmazer- Katil Joe

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.