TÜSAK Yasa Tasarısı Nedir, Ne Değildir?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Özel ve ödenekli sanat kurumlarının devletle kurduğu ilişkiyi dönüştürmeyi içeren Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa tasarısı son haftalarda ateşli tartışmaların döndüğü bir konu haline geldi. Mimesis olarak bu tartışmalara olabildiğince geniş yer ayırmaya çalıştık ve sayfalarımızda konuyla ilgili bir dosyaya yer verdik. Bu dosya içerisinden özellikle okumanızı önerdiğimiz yazılardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.

Geçtiğimiz günlerde devlet ve çeşitli kurumlar arasında Tüsak üzerine bir buluşma gerçekleşti. Konu hakkındaki haberlerden aldığımız izlenim buluşmanın yapıcı bir gelişmeye vesile olmadığı yönünde. Devletin gelen tepkiler nedeniyle herhangi bir revizyona gitmek yerine dostlar sivillerle ” görüş alışverişinde olduğumuzu görsün” mantığına sahip olduğu söylenebilir. Bu konuda bilgi almak için ise Oyuncular Sendikası’nın Tüsak Toplantısı başlıklı yazısına bakabilirsiniz.

Diğer yandan tartışmanın ana eksenini DT ve Devlet Opera ve Bale gibi ödenekli tiyatro kurumlarının tasfiye sürecine girecek olması oluşturuyor. Bu konuda çokça kelam edildiği bir gerçek… Ancak bu tasarının gündeme gelişi biz sanatçıların ciddi bir eksikliğini de ifşa etti: Örneğin gelişmiş ülkelerdeki mevcut sanat yapılanmaları ve düzenlemeleri hakkında bilgi ve birikime sahip olmadığımız rahatlıkla söylenebilir. İşin bu yönü önemli olsa gerek… Çünkü mevcut yasayı eleştiriye tabi tutacak bağlamı kurmanın bir yolu da diğer ülkelerdeki demokratik değerlere sahip yapıların incelenmesinden geçiyor. Bu konu içinse portal yazarlarımızdan Sacit Hadi Akdede’nin dünyadaki mevcut kültür sanat düzenlemeleri hakkındaki yorum ve bilgilerini içeren yazılarını tavsiye ederiz.

Dünyada Kültür Politikaları (DKP)

DKP II: Avrupa’dan Örnekler

DKP III: Asya’dan Örnekler

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla