TÜSAK Toplantısı Ankara’da Protestolarla Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft81_mf2025124Kültür Bakanlığı’nın sanat dünyasıyla Türkiye Sanat Kurumu Yasa Taslağı’nı (TÜSAK) görüşmek üzere düzenlediği toplantı protestolarla başladı. Bugün sabah saatlerinde Ankara ’da Türksoy Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya 50’den fazla sanat kurum ve sivil toplum örgütünden temsilciler davet edilmişti. Yasa taslağıyla ilgili görüşlerini bildirmek üzere davet edilen kurum temsilcilerinin kimlik kontrolüyle salona alınması dikkat çekti. TÜSAK’a karşı çıkan çok sayıda sanatçı da toplantı salonunun önünde protesto gösterisi yaptı.

Kültür Sanat-Sen, TOBAV, TOMEB, DETİS, OPSOD, İKSV, Oyuncular Sendikası, TODER, Tiyatro Tiyatro Dergisi gibi kuruluşlardan temsilcilerin katıldığı toplantıda Kültür Bakanlığı’ndan da müsteşar yardımcısı Nihat Gül, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın genel müdürleri Rengim Gökmen, Mustafa Kurt ve bürokratlar katıldı.

Toplantının bir çalıştay olmadığı, görüş alış verişi toplantısı olduğunun söylenmesi, toplantı divanında sanatçıların istediği isimlerin yer almaması, Prof Muammer Sun’un konuşma yapmaya fırsat bulamaması gibi sebeplerle gerilimli açılan toplantı, ilk konuşmalarla tartışmaya dönüştü. Bakanlık temsilcilerinin sözünü tutmadığını söyleyen, devlet kurumlarının kapatılmasına yönelik bu taslağı kabul etmeyeceklerini açıklayan çok sayıda sanatçı örgütü toplantı salonunun terk etti. Salonu terk edenler arasında DETİS, Kültür Sanat-Sen, TOBAV gibi kurumlarına temsilcileri de vardı.

Bir açıklama yapan sanatçı temsilcileri “Kültür Bakanlığının ‘Bizim dediğimiz olacak’ dayatmalarıyla sanat kurumlarını yok eden bir yasa çıkartılamaz” diyen sanatçılar ve meslek örgütleri, sanat için her türlü düzenlemenin, ancak sanatçılar ve de uygun görecekleri yetkin kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Toplantı, salonda kalan katılımcılarla devam etti.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.