Tiyatro da “Hayır” Dedi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tusakKültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) kanun taslağına, Orkestra müdürlükleri ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün ardından Devlet Tiyatroları (DT) da “Hayır” dedi. DT Genel Müdürü Mustafa Kurt ve 12 Bölge Müdürü, ortak bir metin kaleme alarak, görüşünü açıkladı. Metinde şunlar kaydedildi: “Sunulan haliyle bu taslak, kabul edilemez bir içeriktedir. Diğer sanat kurumlarını (DOB ve Güzel Sanatlar) ve DT Genel Müdürlüğü’nü fiilen ortadan kaldırmaktadır. Bu, tarafımızca kabul edilemez bir anlayış ve uygulamadır.


Bağımsızlık ilkesine ters

TÜSAK düzenlemesiyle sanat, siyasi partilerin görüşlerine ve eğilimlerine terk edilecektir. Ki bu sanatın bağımsızlığı ilkesine taban tabana zıttır. Taslağın sanatçılar ve sanat kurumlarından gizlenerek hazırlanması tamamen yanlış ve suiniyet içeren bir çalışma yöntemidir. İçinde bulunduğumuz kurumların gelişmesi ve iyileşmesini en çok bizler isteriz. Ancak bugüne kadar gizlilikle yürütülen bu taslakla tiyatro ya da sanat alanında herhangi bir gelişme sağlanabileceğine inanmıyoruz.” Antalya’da da tiyatro, opera ile bale sanatçıları, yasa tasarısını protesto ederek ‘duran adam’ eylemi yaptı.

‘Ciddiye almadım’

“Bu taslak tümüyle Türkiye’de sanat üretimini ve hatta sergilenmesini siyasetin takdirine bağlayan, tekilci ve tek tip bir sanat ve toplum yapısı oluşturmayı hedefleyen bir anlayışın ürünüdür. Görev yaptığım dönemde bugünkü TÜSAK tasarısına benzeyen bazı tasarı taslakları, sanatla ilgisi olmayanlar tarafından kotarılmaya çalışılmış ama tarafımdan ciddiye alınıp, işleme konulmamıştır.”

Hürriyet

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.