İngiltere’de Shakespeare Krizi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

929292_detayLondra’daki Globe Tiyatrosu’nun 23 Nisan’da başlayacağı 2 yıllık dünya turnesine Kuzey Kore’yi de dahil etmesi İngiltere’de kriz yarattı.

 İngiliz Globe oyuncuları turne kapsmında dünyanın her yerinde Shakespeare’in en büyük oyunu kabul edilen Hamlet’i oynamayı planlıyor. Fakat grubun turne kapsamına Kuzey Kore’yi de etkilemesi ülkede tartışmalara neden oldu.

 Turneye Kuzey Kore’nin de dahil edilmesine tepki olarak Uluslararası Af Örgütü bir basın bildirisi yayınladı. Af Örgütü bildiride; öncelikle Kuzey Kore’nin İnsan Hakları karnesine bakılması gerektiğini belirtti ve “Hiçbir tiyatro oyununun anlattığı trajedi Kuzey Kore’deki hapishane kamplarında esir tutulan 100 bin kişinin yaşamakta olduğu trajediyle kıyaslanamaz. Bu kamplarda işkence, tecavüz, açlık ve ölüm sıradan şeyler. Bu ülkede sahnelenmek istenen oyunun Hamlet olması da büyük bir ironi yaratıyor. Hamlet kendi vicdanıyla savaşan bir prensin hikayesi. Kim Jong-Un ise kesinlikle bir Hamlet değil. Ne yazık ki onun bir vicdanı olduğuna dair hiçbir gösterge yok” dedi.

 Uluslararası Af Örgütü’nün bu bildirisine Globe Tiyatrosu’da yine bir açıklama ile karşılık verdiler. Tiyatro yetkilileri açıklamada; biz hiç kimsenin bu oyunu izleme şansından mahrum bırakılmasını istemiyoruz derken “Hamlet’in Kral 1. James’in yönettiği İngiltere’de oynanmak üzere kaleme alındığını hatırlatmak isteriz. Bu da iç çekişmelerle boğuşan, oldukça baskıcı ve zaman zaman da vahşi bir iktidardı. Biz Dünya’daki tüm ülkelerde Hamlet’i oynayacağımızı açıkladığımızda gerçekten tüm ülkeleri kastetmiştik, bu konuda kararlıyız” şeklinde konuştu.

 Habertürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.