Erkan Yücel Tiyatro Ödülleri Verildi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

erkan1985 yılında Kuşadası’nda geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Erkan Yücel adına Kuşadası Belediyesi tarafından verilen “Erkan Yücel Tiyatro Ödülü” dördüncü kez sahiplerini buldu.

Erkan Yücel’in doğum günü olan 13 Mart’ta Kuşadası Belediye Başkan Vekili Murat Saraç, Kuşadası Belediyesi Vefa Projesi kapsamında, 2013 yılı için Uğur Uzunel ve 2014 yılı için Mehmet Esen’in ödülü alacağını belirtti. Kuşadası Belediye Başkan Vekili Murat Saraç “Ulusal ve uluslar arası alanda Kuşadası ile ilgili güzel işler yapan tüm sanatçı ve kişileri anarak, yaşatmak görevimizdir. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz vefa projesini devreye soktuk. Rahmetli Erkal Yücel’i de bu kapsamda saygıyla anıyoruz. 2011’de ilk kez gerçekleştirdiğimiz ulusal çaptaki tiyatro ödülüne de seçici kurulumuz tarafından ünlü sanatçı Meral Çetinkaya uygun görülmüştü. Geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz bu ödül 2012 yılında Genco ErkalIn ardından, 2013 yılı için Uğur Uzunel, 2014 için Mehmet Esen tiyatro çalışmaları nedeniyle seçici kurul tarafından oybirliği ile seçilmiştir” dedi.

Mehmet Esen ardından “Fikirleri, düşünceleri her yerde dolanıyor Erkan Yücel’in. Gezi Parkı’nda vardı, Berkin Elvan’da görüyoruz. Konuşulacak o kadar çok şey ve anlatılacak o kadar çok anı var ki şuan hepsini anlatmak geliyor içimden ancak şunu unutmayın değerli katılımcılar, Erkan Yücel bir tek sahnede halkın önünde eğmiştir boynunu” dedi.

Erkan Yücel’in eşi Şükran ve oğulları Doğu ile Fırat Yücel, ayrıca tiyatro müziklerini yapan Diler Ebeperi anma programına katılarak Erkan Yücel ile ilgili anılarını anlattı.

ERKAN YÜCEL KİMDİR ?

Erkan Yücel (13 Mart 1944, Ankara – 9 Eylül 1985, Selçuk, İzmir), Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Halk evlerinde tiyatro yaşamına başlayan Erkan Yücel, Deneme Sahnesi’nden sonra yeni kurulan Ankara Sanat Tiyatrosu’na girdi. Ayak Bacak Fabrikası, Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi, 72. Koğuş, Pazar Gezintisi, Nafile Dünya ve Ana adlı oyunları ile tanındı. Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu’nu, sonra da Ankara Halk Tiyatrosu’nu kurarak tiyatroyu Anadolu’nun bir çok yerine götürdü. O dönemde sinemada da rol aldı. 1975’te San Remo Film Şenliği’nde En iyi erkek oyuncu ödülünü alarak uluslararası alanda ödül alan ilk sinema oyuncusu oldu. Tiyatro çalışmalarına Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu’nun ardından kurduğu Ankara Halk Tiyatrosu’nda devam etti. Ankara’da yerleşik bir sahne kurdu. Erkan Yücel, toplumcu bir sanat anlayışını savundu, köy köy dolaşarak halka gösteriler sundu. Rol aldığı “Endişe”, “Bereketli Topraklar Üzerinde” ve “Hakkari’de Bir Mevsim” adlı filmler yabancı film festivallerinde sayısız ödül aldı. 8 Eylül 1985’te “Sevda” filminin çekimleri sırasında Kuşadası’nda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

MEHMET ESEN KİMDİR ?

Mehmet Esen (1958, İstanbul), Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen.

Deneme Sahnesi ve sonradan “Dünyanın en önemli oyuncularından, usta, insan” şeklinde tanımladığı Erkan Yücel aracılığı ile Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu’na (DAST) girdi., “Ustamdır” dediği Genco Erkal’la tanışmasının ardından Dostlar Tiyatrosu’nda oynadı. Erkan Yücel`in ölümünden aşırı derecede etkilenerek sanat yaşamına 4 yıl ara verdi. Daha sonra 1986’da sinemaya dönerek film deneyimleri yaşadı. Theater Forum’da (Berlin) tiyatro çalışmaları yaptı. Bir roman çalışması, sinema projeleri ve tiyatro çalışmalarını, oyuncu ve yönetmen olarak sürdürüyor. Son oşarak Tiyatro DOT’da oynadı.

Ankara Sanat Kurumu Ödülü, 1984, Avni Dilligil ödülü, 1984, ODTÜ Ödülü aldı.

Eğreti Gelin – 2005, Behzat Ç. — 2010, 20 Dakika – 2013 Eski Hikaye – Abdi – 2013 son dönemde oynadığı filmlerdir.

UĞUR UZUNEL KİMDİR ?

Uğur Uzunel S(1988, İzmir) 1997 başladığı tiyatro yaşamında 2008 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Anasanat Dalı’nda devam etti. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu kadrosunda yer alırken “Kumdan Kale”, “Ferah Feza”, “El Yazısı” ve “Evdeki Yabancılar” adlı uzun metraj sinema filmlerinde oynadı. İlk başrol deneyimi “Ferah Feza” filmi Malatya ve Fibresci Film Festivalleri’nden “En İyi Film” ödülüyle döndü. “Ağır Roman Yeni Dünya” adlı televizyon dizisinde oynadı. Kendi kurdukları “İntakt” adlı gruplarıyla İstanbul’da Penetratör adlı oyunu Stutgart’ta Türk Oyunları Festivalin’de “En İyi Oyun” ödülünü aldı. Uğur Uzunel aynı oyunla bazı eleştirmenler tarafından İstanbul’un en iyi performansları arasında gösterildi. Çeşitli gruplarda ve Tiyatro 4’te çalışmalarına devam etmektedir.

HaberYurdum

Paylaş.

Yanıtla